Diri fay hattı haritası güncellendi! 45 il için son dakika deprem tehlikesi uyarısı yapıldı

Bugün Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama ile birlikte diri fay hattı haritasının güncellendiği öğrenildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamalarda deprem riski bölgeler hakkında bilgi verildi.
Diri fay hattı haritası güncellendi! 45 il için son dakika deprem tehlikesi uyarısı yapıldı

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü 45 ili tek tek açıkladı! Deprem riskinin pek çok ile için yoğun olduğu bu son dönemde 45 il hakkında deprem riskinin bulunduğu işaret edilerek dikkatli olunması gerektiğinin altı çizildi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, açıklanan yeni diri fay hatlarının kişilerde endişe yaratmaması konusunda uyarılarını yaptı.

KİMSE PANİĞE KAPILMASIN!

Diri fayların deprem üretme potansiyelinin olduğunu ifade eden Celasun, “Bu çalışmalar çok ciddi jeofizik araştırmaların sonucunda oluyor ve çok maliyetli. Bunlara ücretsiz olarak herkesin erişim sağlaması, hem depreme dayanıklılık bilinçliliği açısından, hem biz mühendislerin bu konularla alakalı çalışma yapması açısından çok olumlu bir şey.

Bahsedilen yeni diri faylar da, bizim kırıklarda ölü ve diri kırıklar dediğimiz iki ana başlık var. Bunlardan diriler günümüzde deprem üretebilecek potansiyele sahip kırıklar. Kırık haritasından anlamamız gereken depremde güvenlik açısından yapıların tasarlanmasında, nerelerden deprem beklenmesi konusunda bize çok önemli bilgiler veriyor. Birçok yeni kırık ekleniyor ama kimse paniğe kapılmasın” dedi.

screenshot-123.png

4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELEBİLİR!

Yayımlanan harita ile birlikte deprem riskinin hangi boyutlarda olabileceği yönünde ise “Genellikle büyük deprem üreten kırıklar bizim ülkemizdeki ana kırıklarımız. Nedir bu ? Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı gibi. Büyük kırık hatları boyunca üretilen depremler, diğer ikincil kırıklara göre daha büyük oluyor. Kırıkların üzerine yapılaşma yapmak uygun değil, dolayısıyla bu haritaların güncel olması oralara yapılaşmadan kaçınmak adına çok faydalı bir şey.

Bizim ülkemizde olan depremler 7 büyüklüğünde 7.6 büyüklüğüne kadar olabiliyor ama bunlar ana kırıklar üzerinde. Dolayısıyla ikincil kırıklarda belki 2 ya da 3 büyüklüğünde 4’e kadar küçük depremler beklenebilir. Bunu tam olarak bilmek mümkün değil. Kırıkların üzerinde yapılaşma olmaması gerekir ama her kırık da yüzeyden anlaşılmıyor” şeklinde ifadeler ile üretilebilecek deprem potansiyellerinden bahsedildi.

İSTANBUL DEPREM AÇIKLAMASI!

Son olarak olası bir İstanbul depreminde Marmara'ya yakın tüm illerin etkileneceğini ifade eden Celasun, “Önce deprem beklenen yeri tespit etmemiz lazım, kırıkların önemi buradan geliyor. Kırıkları buluyoruz ki buralarda deprem beklenebilir, buralarda deprem olabilir. Önemli olan ikincil kırıklar veya buna bağlı küçük kırıklar değil ana kırık hatları çok önemli. İstanbul için konuşulacak olursa Kuzey Anadolu kırığının Marmara’daki kırılmasını beklediğimiz kısım şu anda öncelikli ama sadece İstanbul değil Marmara’ya yakın illerin tamamında bu deprem hissedilecek. Dolayısıyla burada en kötüye hazırlanmak önemli. Biz önlemlerimizi almalıyız. Bu kırıklar mühendisler için önemi ama insanlar açısından da oturduğu yeri bilmesi, inceleyip karar vermesi için tabii ki önemli” dedi.