Dış politika danışma kurulu üyeliğine atanan Merve Safa Kavakçı kimdir, nereli, mecliste neden yemin edememişti?

1999 senesinde yapılan seçimlerde Fazilet Partisi İstanbul Milletvekili olarak seçilen ancak kürsüden yemin edemeyen Merve Safa Kavakçı yeni görevine atandı. Peki, Merve Sava Kavakçı kimdir, yeni görevi ne?
Dış politika danışma kurulu üyeliğine atanan Merve Safa Kavakçı kimdir, nereli, mecliste neden yemin edememişti?

Bugün yayımlanan Resmi Gazete'de yer alan 13 Ağustos tarihli Atama Kararnamesi ile çok sayıda kadroda görevden alma ve atamalar yapıldı. Jandarma Genel Komutanlığı atama kararlarının da yer aldığı Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2022/397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411) kapsamında bir kritik görevde Merve Safa Kavakçı'ya verildi. 

1999 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde seçime İstanbul bölgesinden Fazilet Partisi adayı olarak katılan Kavakçı aldığı oylarla meclise girmeye hak kazanmıştı. Ancak o tarihte uygulanan baş örtüsü yasağına takılan Kavakçı meclise başörtüsü ile girmeye çalışmış, iktidarda olan DSP tarafından protesto edilmiş ve yemin edememişti. 

MERVE SEFA KAVAKÇI KİMDİR, HANGİ GÖREVE ATANDI, NERELİ, KAÇ YAŞINDA?

13 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan atama kararnamesi kapsamında Merve Sefa Kavakçı'nın Dış politika danışma kurulu üyeliğine atandığı ilan edildi. 

Dış politika danışma kurulu üyeliğine atanan Merve Safa Kavakçı kimdir, nereli, mecliste neden yemin edememişti?

Atama kararnamesi sonrasında Merve Sefa Kavakçı kimdir sorusu yeniden gündeme geldi. İşte merak edilen o bilgiler;

1968 Ankara doğumludur. 

1999 senesinde yapılan seçimlerde Fazilet Partisi İstanbul milletvekili olarak seçilmiştir. 

2 Mayıs 1999 tarihinde başörtüsü yasağı nedeniyle mecliste yemin edememiştir. 

Aynı sene ABD vatandaşı olduğu ve bunu bildirmediği için Türk vatandaşlığından çıkartılmıştır. 

1999  senesinde aldığı karar ile Amerika'ya yerleşmiş ve burada Washington’da George Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başlamıştır. 

3 Temmuz 2017 tarihinde alınan karar ile vatandaşlıktan çıkartılmasını sağlayan bakanlar kurulu kararı iptal edilmiştir. 

Harvard Üniversitesi'nden kamu yönetimi yüksek lisansı ve Howard Üniversitesi'nden siyasal bilim doktorası yapan Merve Sefa Kavakçı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dış politika danışma kurulu üyesi olarak atanmıştır.