Diyabet Hastalarına Engelli Aylığı Bağlanıyor mu?

Diyabet hastalarına engelli aylığı bağlanıyor mu yazımızda hazırladık. Sizler de diyabet hastaları için engelli aylığı hususunda yazımızı inceleyerek bilgi alabilir; öğrenmek istediğiniz tüm bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.
Diyabet Hastalarına Engelli Aylığı Bağlanıyor mu?

Diyabet hastalarına engelli aylığı bağlanması için hastanın bazı şartları taşıması gerekir.

  • Şeker hastalığı olan herkes doğrudan malül sayılmaz ve emekli aylığı alamaz.
  • SGK malul yönetmeliğine göre şeker hastalarının da malul sayılacağı belirtilmektedir.
  • Sigortalı bir kişi şeker hastalığının getirdiği tüm kriterleri sağlayarak diyabete bağlı olarak %60 çalışma gücü kaybetmişse aylık almaya hak kazanabilir.

Şeker hastalığına dair insan vücudunda oluşan insanın çalışma gücü kaybı üzerinde etkili olan faktörlerin ne olduğu oldukça önem taşır. Yönetmelik gereğince şeker hastalarının vücudunda en az 3 organ orta, ileri düzeyde bozulursa hasta  %60 çalışamaz duruma gelir. Bu sayede malul sayılan şeker hastaları hastalığın ilerleyen zamanlarında gerekli tedbiri almadığında şekere bağlı ortaya çıkabilen böbrek, kalp, damar, sinir sistemi, göz gibi üç uzunlarda orta ve ileri derecede çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabilir. Sağlık bozulmalarına bağlı olarak %60 düzeyinde çalışma gücünde olumsuz yönde etkilenme yaşanır.

 İş yapamaz hale gelen şeker hastaları şekere bağlı olarak aylık alabilir. Şeker hastalığına bağlı olarak böbreğini kaybeden ya da diyalize giren hasta malulen emekli olabilir. Tek başına böbreklerinden rahatsızlık duyan hastalar diyalize gidebilecek durumda ciddi oranda böbreklerinde hasar görürse malul sayılabilir. Bu gibi durumlar sonucunda SGK yönetmeliği gereğince diyabet hastalarına engelli aylığı bağlanması, şeker hastalarının malul sayılabileceği hükmü açıkça yer almıştır. Böbreklerdeki rahatsızlığın sebebi şeker hastalığına bağlı olarak böbrek ve ileri derecede rahatsızlık ortaya çıkarsa hastalar %60 ve üzeri oranda çalışamaz duruma geldiklerinde malulen emekli sayılır.

Şeker Hastalığına Bağlı Olarak Ne Zaman Malul Sayılırsınız?

Diyabet Hastalarına Engelli Aylığı Bağlanıyor mu?

Şeker hastalığına bağlı olarak malul sayılma her bir organın tek başına malul sayılabilecek kadar ileri derecede tahribat yaşanması ile ortaya çıkar.  İleri derecede şeker hastalığı olan kişiler şekere bağlı olarak 3 organın ileri derecede bozulması sonucunda %60 ve üzeri çalışamaz duruma gelir. Tek bir organın dahi tahribat görmesi, iç organlarda belli düzeyde bozulma meydana gelmesi de çalışma iş gücünü düşürür. Diyabet hastalarına engelli aylığı bağlanması için SGK sağlık kurulu bu gibi durumlarla %60'ı geçen her şeker hastasının malul sayılabileceğini yasa gereğince bildirmiştir.