Diyanet Açıkladı! Ramazan'ın İlk Teravih'i Ayasofya'da Kılınacak! Enderun Usulü Teravih Nedir?

2020 yılında ibadete açılan Ayasofya Camii'nde 88 yıl aranın ardından ilk kez teravih namazı kılınacak. Cuma ve hafta sonları enderun usulü ile teravih namazı kılınacağı belirtildi.
Diyanet Açıkladı! Ramazan'ın İlk Teravih'i Ayasofya'da Kılınacak! Enderun Usulü Teravih Nedir?

Büyük bir geçmişe sahip olan Ayasofya Camii, Temmuz 2020'de kılınan ilk cuma namazı ile ibadete açılmıştı. Şimdi ise Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen haber vatandaşları sevindirdi. 88 yıl aradan sonra Ayasofya Camii'nde ilk kez teravih namazı kılınacak.

88 YIL SONRA TERAVİH NAMAZI KILINACAK!

2020 yılından bu yana etkisini gösteren pandemi nedeniyle Ramazan ayında camilerde teravih namazı kılınmıyordu. 11 ayın sultanı Ramazan'a kısa bir süre kala ise Diyanet'ten herkesi sevindiren bir açıklama geldi.

2020 yılında ibadete açılan Ayasofya Camii'nde, 88 yıl aranın ardından ilk kez teravih namazı kılınacak. Pandemi tedbirlerinin gevşetilmesiyle birlikte bu Ramazanda hayat normale dönecek ve camilerde 1 Nisan Cuma günü yeniden teravih cemaati bir araya gelecek.

Diyanet Açıkladı! Ramazan'ın İlk Teravih'i Ayasofya'da Kılınacak! Enderun Usulü Teravih Nedir?

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 88 yıl sonra ilk kez teravih namazı kılınacağı açıklanırken, Cuma, cumartesi ve pazar günleri teravih namazı enderun usulü ile kılınacak. Bunun yanında camide Ramazana özel çeşitli etkinlikler de düzenlenecek. Ramazan ayı boyunca öğle namazından ön ce il müftü yardımcıları ve ilçe müftülerince vaaz verilecek, cuma günleri ise sabah ezanından önce temcid, diğer günlerde ise sala okunacak.

Ayasofya Camii'nde ramazan ayında sabah namazından önce imam hatip Bünyamin Topçuoğlu ve müezzin Şükrü Asıleren cuma namazından önce ve öğle namazından sonra imam hatip Ferruh Muştuer ve müezzin İbrahim Çoban mukabele; ikindi namazının ardından ise caminin müezzinlerinden Rıdvan Akbaş ve Mehmet Hadi Duran aşrı şerif okuyacak.

ENDERUN USULÜ TERAVİH NEDİR?

Enderun usulü teravih, her dört rekat arasında, bir sonraki dört rekatın makamında bestelenmiş Ramazan ilahileri okunmasıyla başlar ve imam son rekatta mahur makamında selamını verir. Sonrasında yine mahur makamında bestelenen salat-ü selam ve segah, salat-ı ümmiye okunarak teravih namazı tamamlanır.

Ayasofya Camii'nde cuma ve hafta sonları enderun usulü ile teravih namazı kılınacak.