Dul Ve Yetim Aylığı Alanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir mi?

Dul ve yetim aylığı alanlar isteğe bağlı sigortalı olabilir mi yazımızda açıkladık. Siz de haberimizi inceleyerek dul ve yetim aylığı alanların isteğe bağlı sigortalı olma hüküm ve yönetmeliği hakkında tüm bilgilerden haberdar olabilir; merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.
Dul Ve Yetim Aylığı Alanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir mi?

Dul ve yetim aylığı alanların isteğe bağlı sigortalı olma durumu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigorta Kanunu'nda belirtilmiştir. İsteğe bağlı sigorta ve şartlar ilgili kanunun 50. maddesinde yer almaktadır. Dul ve yetim aylığı alanların sigortalı olması için şu şartları taşıması gerekir:

  • Zorunlu sigortayı almayı gerektirecek şekilde çalışmamak ya da sigortalı olarak çalışmakla beraber 30 günden az çalışmak veya tam gün çalışmamak,

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,

  • Türkiye'de ikamet etmek ya da Türkiye'de ikamet etmekteyken Uluslararası Sosyal Güvenlik sözleşmesini imzalamayan ülkelerde yaşamak

  • Kendi sigortası sebebiyle aylık bağlanmamış olması

  • İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesi ile SGK'ya başvuruda bulunmuş olmak

Anne ve baba üzerinden yetim aylığı geliri ya da eş üzerinden dul aylığı alan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylığı olmayan kişi yukarıda belirtilen şartları taşıyorsa isteğe bağlı sigortalı olabilir. Dul ve yetim aylığı alanların isteğe bağlı sigortalı olma için sigortalı bir işte çalışmadığınız için isteğe bağlı sigortalı almanız halinde aldığınız aylıklar kesilmez.

Yetim Aylığı Alanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir mi?

Dul Ve Yetim Aylığı Alanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir mi?

Yetim aylığı alanların isteğe bağlı sigortalı olması için isteğe bağlı sigorta priminin ödenmesi gerekir. Bu sayede emekli olma hakkı da elde edilebilir. Dul ve yetim aylığı alanların emekli olabilme şartları da merak edilen konular arasında yer almaktadır.

İsteğe Bağlı Emekli Olma

İsteğe bağlı emekli olma isteğe bağlı sigorta primi ödenerek gerçekleştirilebilir. Sigortalı çalışma süresi eksik olanlar eksik prim günlerini isteğe bağlı olarak tamamlayabilir. TÜİK verilerine göre Türkiye'de 15 yaş üzerinde 61 milyon 507 bin kişi bulunmaktadır. 31 milyon 117 binini kadınlar oluşturmakta olup sadece 9 milyonluk kesimi ise çalışan durumundadır. Türkiye'de 3 kadından birisinin iş yaşamında yer aldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Kadınların emeklilik durumunda önemli sorunlar bulunmakta olup isteğe bağlı sigortalılık konusu günümüzde oldukça önem taşımaktadır. Kadınlar başta olmak üzere herhangi bir işte çalışmayan ya da 30 günden az çalışan farklı sebeplerden ötürü prim günü emeklilikleri yetersiz olan dul ve yetim aylığı alanların isteğe bağlı sigortalı olma hakkından faydalanabilir.