Dünya Mirası Eyfel Kulesi'nin Çok İlginç İnşa Hikayesi! Eyfel Kulesi Ne Zaman, Neden Ve Nasıl İnşa Edildi?

Dünyanın en bilinen yapılarından birisi olan Eyfel Kulesi'nin ilgin inşa hikayesi meraklılarınca araştırılıyor. Eyfel Kulesi ne zaman, nasıl ve neden inşa edildi? Eyfel Kulesi'nin ilginç yapım hikayesi nedir?
Dünya Mirası Eyfel Kulesi'nin Çok İlginç İnşa Hikayesi! Eyfel Kulesi Ne Zaman, Neden Ve Nasıl İnşa Edildi?

Dünyada en çok tanınan ilk 10 yapı arasında sayılan ve Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Eyfel Kulesi'ni bilmeyen yoktur. Fransa'nın önemli bir turizm merkezi olan Eyfel Kulesi aynı zamanda evrensel mimarinin de yapıları arasında yer almaktadır. Peki Eyfel Kulesi'ni kim, hangi tarihte, neden yaptı? Paris gibi bir şehrin ortasına devasa bir demir yapının yerleştirilmesinin sebebi neydi?

EYFEL KULESİNİ KİM, NE ZAMAN YAPTI?

Eyfel Kulesi'nin yapımını gerçekleştiren kişi aynı zamanda mimar olan Gustave Eiffel'dir. 1889 yılında Eyfel Kulesi'nin inşaatını tamamlayan Gustave Eiffel bunun geçici bir yapı olacağını düşünüyordu. Ancak ortaya çıkan yapı zamanın mimarisinden çok aykırı bir kimlikteydi. İşte bu aykırı kimlik Eyfel Kulesi'nin adeta kaderini belirledi. Beşki de geleneksel mimariden esinlenerek bir yapı ortaya çıkarılmamış olsaydı şu anda Paris ile özdeşleşen Eyfel Kulesi'nden bahsedilmiyor olacaktı.

EYFEL KUSELİ NEDEN İNŞA EDİLDİ?

Yıllar içerisinde Paris'in sembolü haline gelen Eyfel Kulesi'nin neden inşa edildiği oldukça araştırılan konular arasında yer alıyor. Eyfel Kulesi aslında Fransız Devrimi'nin 100. yıl kutlamaları anısına Dünya Fuarı kapsamında inşa edildi. Buradaki tüm amaç diğer ülkelere Fransa'nın endüstriyel kabiliyetlerini göstermekti. Bunun için devasa bir kule inşa edilmek istendi. O dönem de Seine Nehri'nin kıyısı kule inşası için uygun bir yer olarak belirlendi. Daha sonra bir proje yarışması yapıldı. Bu yarışmaya 100 proje katıldı ama kazanan Gustave Eiffel'in projesi oldu. Bununla berabe rhiç de kolay olmayan bir inşaat süreci başladı.

EYFEL KULESİ NASIL İNŞA EDİLDİ?

Eyfel Kulesi bugün bile hızlı kabul edilebilecek bir hızla inşa edildi. Devasa kulenin inşaatı 2 yıl, 2 ay 5 gün sürdü. İlk kazı 26 Ocak 1887'de başladı. İnşaatın tamamen bitme tarihi ise 31 Mart 1888 oldu. Sadece temellerini atmak bile 5 ay sürdü. Dönemine göre oldukça hızlı yapılan Eyfel Kulesi'nin yan tarafına kulenin yapımına katılan mühendisler, matematikçiler ve bilim adamlarının isimleri kazındı.

Proje inşa edilirken sözleşmeye bağlı olarak bir ruhsat verildi. Bu ruhsata göre Dünya Fuarı için kule inşa edilecek ve 20 yıl sonra da hemen yıkılacaktı. Ancak Dünya Fuarı esnasında kuleyi 2 milyon kişi ziyaret etti. Zaman geçtikçe Paris'in bir sembolü haline gelen Eyfel Kulesi'ni Gustave Eiffel'in yıktırmaya hiç de niyeti yoktu. Bunun için bilimsel olarak Eyfel Kulesi'nin paris'e önemli faydaları olduğunu kanıtlamak amacıyla yıllarca çabaladı.

Dünya Mirası Eyfel Kulesi'nin Çok İlginç İnşa Hikayesi! Eyfel Kulesi Ne Zaman, Neden Ve Nasıl İnşa Edildi?

EYFEL KULESİ YIKILMAKTAN NASIL KURTARILDI?

Gustave Eiffel kulenin yapımının ilk gününden itibaren bilim adamlarının kule hakında olumlu konuşmaları ile kulenin yıkılmayacağını biliyordu. Eiffel ilk iş olarak kulenin tepesine bir anten kurup kablosuz telgraf denemeleri yaptı. Artından rüzgar hızı ve hava durumuna ilişkin çalışmalar için Fransa Merkez Meteoroloji Bürosu ile beraber çalıştı. Birinci Dünya Savaşı'nda ise kulede bulunan antenlerin düşman istihbaratını yakaladığı kanıtlandı. Hem bilimsel fayda hem de askeri fayda nedeniyle Eyfel Kulesi'nin yıkım kararı hiçbir zaman uygulanmadı. Yıllar içerisinde Eyfel Kulesi'nin dizaynı değişse de Paris'in ortasında kalmaya ve kentin sembolü olmaya devam etti.