Dünyanın gözü burada! Güneş fırtınası nedir, Türkiye'de görülecek mi? Saat kaçta başlayacak?

NASA tarafından açıklanan Güneş fırtınası tüm dünya tarafından merakla bekleniyor. Güneş fırtınası nedir, Türkiye'den görülecek mi gibi soruların yanıtı ise haberimizde.
Dünyanın gözü burada! Güneş fırtınası nedir, Türkiye'de görülecek mi? Saat kaçta başlayacak?

NASA'dan yapılan güneş fırtınası açıklaması sonrasında internette en çok araştırılan konulardan biri güneş fırtınası nedir? oldu. Dünyanın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ya da manyetik alan bulutunun neden olduğu, manyetosferinin geçici olarak bozulması olarak geçmektedir.

Güneş fırtınası nedir?

NASA tarafından açıklanan güneş fırtınasına jeomanyetik fırtına adı da verilmektedir. Güneş fırtınası, dünyanın manyetik alanıyla etkileşim haline geçen güneş rüzgarı, şok dalgası ya da manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya'nı manyetosferinin geçici olarak bozulması olayına verilen isimdir.

Güneş fırtınası sırasında, güneş yüzeyindeki koyu renkli güneş lekelerinde, Güneş'in manyetik alanında oluşan kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana gelmektedir. Bu patlamalar nedeniyle etrafa röntgen ya da ultraviyole gibi ışınlar yaymaktadır. Uzmanlar, güneş fırtınası sonucu meydana gelecek büyük bir patlamanın, milyarlarca ton maddeyi uzayın en derinliklerine saçabileceğini ifade ediyor.

Dünyanın gözü burada! Güneş fırtınası nedir, Türkiye'de görülecek mi? Saat kaçta başlayacak?

Güneş fırtınasının etkileri nelerdir, fırtına başlayınca ne olur?

Uzmanlar, güneş fırtınası edeniyle telefonlar ve uyduların zarar görebileceği uyarısında bulunuyor. Söz konusu güneş fırtınası, haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklar ile telsiz bağlantılarını olumsuz etkilemektedir.

Yetkililer, şiddetli bir güneş fırtınasının Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini söylüyor. Şu an dünyaya yaklaşan güneş fırtınası ise orta derece kuvvete sahip olduğu için cihazları etkilemesi beklenmiyor.

Güneş fırtınası saat kaçta, Türkiye'den görülecek mi?

Güneşten yayılacak olan fazla sayıdaki plazmanın 15 Nisan sabah saatlerinden itibaren Dünya'ya ulaşması bekleniyor. Türkiye, 36 - 42 kuzey enleminde bulunduğu için güneş fırtınası ülkemize sabah saatlerinde ulaşacak. Fakat kutup ışıkları olarak bilinen güneş fırtınasının Türkiye'den görülmesi mümkün olmayacak. Fırtına, ABD'ye gece saatlerinde ulaşacağı için New York çevresinde kutup ışıkları yani güneş fırtınası görülebilecek.

Emlak365.com