E SMM nedir?
Dijitalleşmenin büyük bir hızla yaygınlaştığı günümüzde, serbest meslek faaliyetleri de büyük bir popülerlik yakalamış durumdadır.
Günümüzde herkes kendi evinin konforunda, internet bağlantısının olduğu her yerde çalışma imkanına sahiptir. Bu tür serbest meslek faaliyetlerinin kayıt altına alınıp vergilendirilmesi için de çeşitli yasalar söz konusudur. Serbest meslek ile uğraşmak isteyen kişilerin de sıklıkla sorduğu “e SMM nedir?” sorusu, bu noktada ön plana çıkar.
Serbest meslek makbuzu, ülkemizde, serbest meslek faaliyeti ile uğraşan kişilerin düzenlemekle yükümlü olduğu bir belgedir. Bu belgenin üzerinde KDV, stopaj ve hizmet ücreti gibi çeşitli bilgiler yer alır. Bu bilgiler sayesinde serbest meslek ile uğraşan kimsenin yaptığı faaliyet ve karşılığında alınan ücret belgelenir, ödeyeceği vergi miktarı belirlenmiş olur. Serbest meslek ile uğraşıp makbuz kesmeyen kişiler yaptırımla karşı karşıya kalabilir.
509 No’lu VUK Genel Tebliği’ne göre 2020 yılından sonra gerçekleştirilecek olan serbest meslek faaliyetlerinde e SMM kullanmak zorunlu hale gelmiştir. Bu tarihten itibaren e-SMM’ye geçiş yapmayan mükellefler, fiziksel makbuz düzenleseler dahi, cezai hükümle karşı karşıya kalabilir.
E SMM ne işe yarar?
E SMM, bir dijital makbuz uygulamasıdır. Fiziksel serbest meslek makbuzlarının elektronik ortama geçmesini sağlayan bu uygulama, serbest meslek ile uğraşan kişilerin hızlı ve verimli bir biçimde çalışmasını sağlar. Tamamen dijital ortamda oluşturulan e-SMM belgeleri, çeşitli basım ve kırtasiye giderlerinden tasarruf etmek için de tercih edilebilir.
Ülkemizde giderek yaygınlaşan e-dönüşüm sayesinde işletmeler ve serbest meslek faaliyeti sürdüren kişiler, belgeleme işlemlerini dijital bir şekilde gerçekleştirebilir. Bu işlemlerin kağıt kullanımı olmadan yapılabilmesi, çevreye verilen zararın en aza indirilmesini de sağlar.
E SMM kullanma avantajları nelerdir?
E SMM, hızlı ve etkili bir çözüm olarak ön plana çıkar. Bu fatura türünün sunduğu başlıca avantajları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
● E-SMM, hızlı ve verimli bir şekilde fatura kesmeye olanak tanır. E SMM programları sayesinde saniyeler içerisinde serbest meslek makbuzu düzenlemek ve alıcıya göndermek mümkün olur.
● Çeşitli entegratörlerin sunduğu e-SMM programları, dijital arşiv özellikleri sayesinde kesilen makbuzların yıllarca saklanmasına olanak tanır.
● Dijital arşiv özelliğinin bir diğer avantajı fiziksel arşiv tutma ihtiyacını ortadan kaldırmasıdır. Fiziksel bir arşiv hem maliyet açısından hem de güvenlik açısından sorun teşkil eder. Dijital arşivde saklanan belgeler ise kaybolmaz veya zarar görmez.
● Fiziksel serbest meslek makbuzları, kağıt ve basım masrafları çıkarır; dijital makbuzlarda ise böyle bir durum söz konusu değildir. E-SMM sayesinde giderlerden tasarruf edilir.
● Tamamen sanal bir ortamda saklanan e SMM belgeleri, bilgilerin güvenli bir şekilde saklanması konusunda da avantajlıdır.
● E SMM kullanımı; kağıt ihtiyacını ve basım işlemleri sırasında çıkan atığı azaltır, doğa dostu bir çözüm olarak ön plana çıkar.
Advertorial Haber