Ebeveyn Olmaya Hazırlananlar Dikkat: SGK Özel Hastanede Doğum Ücretini Karşılıyor mu?

SGK özel hastanede doğum ücretini karşılıyor mu yazımızda hazırladık. Sizler de SGK özel hastanede doğum desteğinden faydalanmak için haberimizi inceleyebilir; kafanıza takılan tüm sorulara yazımız üzerinden cevap bulabilirsiniz.
Ebeveyn Olmaya Hazırlananlar Dikkat: SGK Özel Hastanede Doğum Ücretini Karşılıyor mu?

SGK özel hastanede doğum ücretini karşılama desteği yasalarca korunmaktadır. Anne adayı bebek beklediği andan itibaren doğumu nerede yapacağı konusunda kararsız kalabilir. Bu aşamada doğumun gerçekleşeceği yerin yanı sıra SGK özel hastanede doğum ücreti gibi pek çok etken doğum sürecinde araştırılır.

Devlet hastanelerinde yapılan doğum ve sağlık masrafları SGK tarafından karşılanır. Özel hastanelerde gerçekleştirilen doğumlarda durum biraz daha farklıdır. Özel hastanede yapılan doğum masraflarının belli bir bölümünü SGK karşılayabilir. Hastaneden hastaneye fiyat farklılığı bulunmakta olup SGK diğer hastanelere göre 500 TL - 6000TL arasında fiyat farkı oluşturmaktadır. Sezeryanla yapılan doğumlar daha yüksek fiyatlandırılır. Son zamanlarda anne adayları tarafından tercih edilen epidural analjezi ve normal doğuma epidural anestezi fiyatı gibi SGK özel hastanede doğum ücreti eklenmektedir.

Devlet Hastanelerinde SGK Doğum Ücretini Karşılıyor mu?  

SGK, Devlet hastanelerinde gerçekleştirilen doğum ücretini karşılar. Özel hastanelerde bu durum biraz daha farklı olup doğum ücretleri farklılık göstermektedir.

SGK Özel Hastane Doğum Ücretini Ne Kadar Karşılar?  

SGK'nın özel hastane için karşıladığı doğum ücreti 400 TL'dir. Özel hastane doğum ücretini tamamı SGK karşılayamaz. Özel hastanede doğum ücretleri günümüzde 750 TL - 4500 TL arasında değişmektedir. SGK ücretin belirli bir kısmını öderken kişi de kalan doğum ücretini özel hastaneye öder.

Özel Hastanede Doğum Ücreti Alınır mı? 

Ebeveyn Olmaya Hazırlananlar Dikkat: SGK Özel Hastanede Doğum Ücretini Karşılıyor mu?

Özel hastane doğum ücretini almak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Doğum ardından aldığınız ücret makbuzu ve T.C kimlik kartı ile ikamet ilinin SGK Müdürlüğü'ne başvurmanız gerekir.
  • SGK Müdürlüğü kapsamında hizmet veren Sosyal Güvenlik Merkezi birimine müracaat etmelisiniz. Buralarda çalışanlara makbuz ve kimlik iletilerek özel hastanenin doğum için gereğinden fazla gerçeği yansıtmayan ücret aldığı görülmektedir.  
  • Çalışanlar verdiğiniz talebe göre başlık açarak konunun hassasiyetle araştırılmasını sağlamak için verileri kayıt altında tutar.
  • Hastane SGK sistemi üzerinde kayıtlı, ortalama operasyon fiyatı ile örtüşmeyen tutar tedavi sürecinde tespit edilirse SGK özel hastanede doğum ücreti hastaya geri ödenir.