Ehliyet ve Kimlikte Resmi Uyarı! Son Tarihi Kaçıranlar İdari Para Cezası Var

2022 yılı sonuna kadar kimlik yenileme ve ehliyet yenileme işlemlerinin tamamlanmasını gerekiyor. Aksi durumda idari para cezası uygulanacak. Nüfus Müdürlüğü'nden yenilemeye dair yeni uyarı geldi.
Ehliyet ve Kimlikte Resmi Uyarı! Son Tarihi Kaçıranlar İdari Para Cezası Var

Türkiye'de kimlik kartlarının yenilenmesi için başlatılan süreç 2022 itibariyle devam ediyor. Kimlik kartlarının yenilenmesi için başvuruda bulunmayanların en kısa zamanda yenileme işlemleri için başvurularını tamamlaması gerekiyor. Aynı durum ehliyet yenileme işlemleri için de geçerli. Konuya ilişkin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kısa süre önce bir uyarıda bulundu ve son yenileme tarihini hatırlattı.

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAĞI DUYURULDU

Halen eski tip ehliyet kullananlar için yenileme süreci bu yılın sonunda dolacak. Eski ehliyet kullananların ise biran önce gerekli başvuru evraklarını tamamlamaları ve yenileme işlemlerini tamamlamaları gerekiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bir hatırlatma duyurusu ile vatandaşların neler yapması gerektiğini aktardı.

Duyurusunda son başvuru tarihi hakkında bilgi veren kurum yenileme işlemlerinin yapılmaması, sürenin aşılması durumunda olacakları bildirdi.

Ehliyet ve Kimlikte Resmi Uyarı! Son Tarihi Kaçıranlar İdari Para Cezası Var

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Basın Açıklaması

"Ülkemizde 01.01.2016 tarihinden önce düzenlenen, eski tip sürücü belgelerinin yenileme süresi 31.12.2022 tarihi itibarıyla sona erecektir. Eski tip sürücü belgesi sahibi vatandaşlarımızın belirtilen süre içerisinde http://randevu.nvi.gov.tr adresinden ya da Alo199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alarak, belgelerini yenilemek üzere Nüfus Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir"

Adım Adım İzlenecek Süreç

Vatandaşlar ehliyet yenileme işlemleri için gerekli olan evrakları kurumun web sitesinden öğrenecekler. Daha sonra evrakları derleyen vatandaşlar Alo199 üzerinden yada kurumun web sayfasından randevu alacaklar. Başvuruların ardından evrakları teslim edecek vatandaşlar yeni ehliyetlerinin gelmesini bekleyecekler.

Ehliyet ve Kimlikte Resmi Uyarı! Son Tarihi Kaçıranlar İdari Para Cezası Var

KİMLİK KARTINI YENİLEMEMİŞ OLANLAR

Ehliyet dışında halen milyonlarca vatandaş eski kimlik kartını kullanıyor. Kimliği eski olanların da en kısa zamanda kimlik kartlarını yenilemeleri gerekiyor. Kimlik kartlarının yenileme süreci hakkında ise net bir tarih yok. Ancak eski kimlik kartları 1 Ocak 2024 tarihinden sonra geçerli olmayacak.O tarihten sonra da yenileme işlemleri yapılabilecek.

Yeni kimlik kartı almak için başvuru yapan vatandaşlar önce Nüfus ve Vatandaşlık İşlerinden randevu alacaklar. Randevuya giderken nüfus cüzdanları ile birlikte 1 adet biyometrik fotoğraf götürecekler. Kimlik dışında vatandaşlar sürücü belgesi, pasaport, aile cüzdanı, geçici kimlik belgesi gibi üzerinde TC kimlik numarası yer alan resmi bir belge de götürebilirler.

Başvuruların yapılması ve başvuru ücreti olan 37.50 TL'nin ödenmesi sonrası yeni kimlik kartları 1 hafta içinde teslim edilecek.