Ekrem İmamoğlu görevden alınırsa yerine kim atanır yeni İBB Belediye Başkanı kim olur?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında hapis cezası kararı çıktı ve siyaset yasağı gündeme geldi. Ekrem İmamoğlu siyaset yasağı alırsa yerine kim atanır, yeni İBB Başkanı kim olur, seçenekler kimler sorusu gündeme geldi.
Ekrem İmamoğlu görevden alınırsa yerine kim atanır yeni İBB Belediye Başkanı kim olur?

Ekrem İmamoğlu görevden alınırsa yerine kim atanır yeni İBB Belediye Başkanı kim olur? İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri için tekrarlama kararının verilmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu üyeleri hakkında yaptığı açıklama nedeni ile hakkında dava açılan Ekrem İmamoğlu hakkında karar verildi. Karar sonrasında Ekrem İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay hapis cezası kararı verildi. 

Kararın onanması durumunda Ekrem İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında siyasi yasak kararı çıkması durumunda yeni belediye başkanı kim olacak, olur? sorusu da gündeme geldi. Karar henüz kesinleşmediği için siyasi yasak konusunun şu anda mümkün olmadığı belirtildi. 

SİYASİ YASAK NEDİR?

Siyasi yasak hükmü Türk Ceza Kanununun 53. maddesi gereği yapılan bir uygulamadır. Buna göre kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkum edilirse belli haklardan yoksun bırakılmaktadır. Bunlardan birisi de siyasi yasaktır. Kanunun hükmüne göre siyasi yasaklı birisi sürekli, süreli veya geçici kamu görevlerini üstlenemezler. Bu doğrultuda TBMM’de milletvekili olamazlar, Devlet, il, belediye, köy ve bunun gibi mevkilerde seçimle veya atamayla göreve gelemezler. Yani siyasi yasaklı birisi belediye başkanı olamayacağı gibi aynı zamanda muhtar da olamaz.

EKREM İMAMOĞLU SİYASİ YASAKLI HALİNE GELİR VE SİYASETTEN YASAKLANIRSA YENİ İBB BAŞKANI KİM OLUR, İMAMOĞLU'NUN YERİNE KİM GETİRİLİR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında mahkeme 2 yıl 7 ay hapis cezası kararı çıkarken siyaset yasağı gündeme geldi. İBBB Başkanı İmamoğlu karar öncesi sosyal medyadan yaptığı açıklamasında herkesi Saraçoğlu Meydanı'na çağırmıştır. 

Ekrem İmamoğlu hakkında kararın kesinleşmediği ve mahkeme süreci göz önüne alındığında siyaset yasağının 1 sene önceden devreye giremeyeceği belirtildi. Olası bir yasak kararında ise yerine Kayyum ataması yapılabileceği belirtildi.