Ekrem İmamoğlu'nun siyasi yasak ve hapis cezası kesinleşti mi, ne zaman kesinleşecek?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun uzun bir süredir devam eden bir davası karara bağlandı. Başkan Ekrem İmamoğlu İstanbul'da yapılan ve sonrasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimi sürecinde YSK üyeleri hakkında hakaret içeren ifadeler kullandığı iddiasıyla yargılanıyordu. Bugün mahkemeden Ekrem İmamoğlu hakkında 2 yıl, 7 ay, 15 gün hapis cezası ile siyasi yasak kararı çıktı. Bu kararın ardından bundan sonra sürecin nasıl işleyeceği merak konusu oldu.
7 GÜN SÜRE VAR!
Mahkeme tarafından bugün verilen hapis ve siyasi yasak kararı henüz kesinleşmiş karar değil. Ekrem İmamoğlu'nun avukatları 7 gün içerisinde bu kararı istinafa taşıyabilecekler. Bu şekilde Bölge Adliye Mahkemesi'nde bu karar yeniden görüşülerek bir karara varılacak. Eğer orada mahkeme kararı onanırsa o zaman da Yargıtay süreci başlayacak. Ancak Yargıtay aşamasında bazı hukukçular ayrı fikirdeler. Ekrem İmamoğlu'na Türk Ceza Kanununun 125/5 maddesi gereği ceza verildiği için bazı hukukçular Yargıtay yolunun kapalı olduğunu iddia ediyorlar. Eğer bu doğru bir değerlendirmeyse istinafın vereceği karar kesinleşmiş karar olacak. Bu süreç de çok uzamayacak.
YARGITAY AŞAMASI NE KADAR SÜRER!
Yargıtay süreci açık olursa o zaman Ekrem İmamoğlu'nun dava dosyası temyiz edilerek Yargıtay'a taşınacak. Yargıtay'da bu davanın görülüp karara bağlanması ise 1,5-2 yılı bulabilecek. Bu durumda kesinleşecek olan kararın işleme konulması için uzunca bir süre geçmesi beklenecek. Hatta Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini aşacağı için siyasi yasak kararının pratikte de bu aşamada bir hükmü olmayacak.
İSTİNAFTAN DÖNERSE NE OLUR?
Ekrem İmamoğlu'nun davasının istinaftan dönmesi durumunda aynı mahkeme yeniden bir karar vermek durumunda kalacak. Bu halde de süreç uzayacak. Özellikle mahkemeye görüş bildiren bilirkişilerin raporlarında hareketin doğrulanmadığı biliniyor. Bu gerekçe ile mahkeme kararı istinaftan dönme ihtimali bulunuyor. Mahkeme süreçleri o zaman en baştan başlayacak.