Enerji Fiyatlarına Gelen Zam Protestolara Neden Oldu

Avrupa artan enerji fiyatları yüzünden zor günler geçiriyor. Polonya'da halk ısınma masraflarının yaklaşık olarak 2 katına çıkmasından dolayı protestolara başladı. Belediye binasının önünde toplanan binlerce Polonyalı, belediye yönetiminden genel olarak memnun olmadıklarını söyledi.
Enerji Fiyatlarına Gelen Zam Protestolara Neden Oldu

Avrupa'da bu sene ciddi bir enerji sıkıntısı yaşanıyor. Bu sıkıntıdan nasibini alan ülkelerden biri de Polonya oldu. Öyle ki halk Piotrkow Tyrbunalski kentinde protestolara başladı. Kentte yükselen ısınma giderlerinden şikayetçi olan halk belediye binasının önünde toplandı.

Avrupa'da kış yüzünü gösterdi. Soğuk havaların etkili olmasıyla birlikte artan ısınma giderleri de halkın canına tak etmiş durumda. Polonya'nın Piotrkow Tyrbunalski kentinde belediye binasının önünde toplanan binlerce kişi hem ısınma giderlerinin artmasından hem de belediye hizmetlerinden şikayetlerini dile getirdi.

Polonya'da Halk Isınma Giderleri Yüzünden Ayaklandı

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle Avrupa'da enerji fiyatları tavan yaptı. Avrupalı devletlerin uyguladığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle Putin'in izlediği politika enerji fiyatları açısından pahalıya patladı. Avrupa'da yaşanan enerji sıkıntısının yanında yüksek enflasyon iyiden iyiye ısınma giderlerinin artmasına neden oldu. 

Enerji krizi nedeniyle ısınma giderlerinin arttığı ülkelerden biri de savaşın komşusu olan Polonya oldu. Aralık ayında yaşanan yaklaşık yüzde 17'lik enflasyonla birlikte ısınma giderleri de artık halkın sabır sınırlarını zorlar seviyeye geldi. Yaklaşık yüzde 90'a varan zamlar nedeniyle halk ayaklandı ve Piotrkow Tyrbunalski kentinde belediye binasının önünde toplandı.

Yaklaşık bin kişilik bir grup belediye binasının önünde başlattığı protestolarda ısınma giderlerini net bir şekilde eleştirdi. Protestonun sözcüsü yaptığı basın açıklamasında yüzde 90 oranında artışın çok fazla olduğunu, artık insanların enerji ve ısınma faturalarını ödeyemeyecek duruma geldiğini dile getirdi.

Halk Belediye Yönetiminden Memnun Değil

Isınma giderlerindeki artıştan ötürü başlayan protestolarda halk belediyenin genel yönetiminden ve hizmetlerinden de memnun olmadığını dile getirdi. Protesto sözcüsünün yaptığı açıklamada, ısınma giderleri, çöp ve çevre vergisi, su faturası gibi giderlerin aşırı arttığı ve artık vatandaşların bu giderleri karşılayacak durumda olmadığı dile getirildi.

Sürekli yükselen faturalar ve artan giderlerden yakala silkmeye başlayan Polonyalılar, gelecek dönemde bu giderlerin artmaya devam edeceğinden de neredeyse emin. Ancak protestocuların tavrı net. Protestolara neden olan fiyatların daha fazla yükselmesine kimsenin tahammülü yok.

Sorumlu Belediye Değil

Belediye başkanı protestolar esnasında halkın yanına gelerek onların derdini dinledi. Artan fiyatlar nedeniyle vatandaşların gösterdiği tepkiyi haklı bulan başkan, ısınma giderlerin deki artışın kaynağının belediye olmadığını, belediyelerin bu konuda karar verici merci olmadığını anlattı.