EPDK'dan Elektrik Faturaları İçin Yeni Karar! Alınan Önlem Açıklandı, Destekleme Yapılacak!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz azami uzlaştırma fiyatlarının yeniden belirlendiğini ve üretim santrallerinin tüketicilerin elektrik faturalarındaki maliyetlere ortak olacaklarını söyledi.
EPDK'dan Elektrik Faturaları İçin Yeni Karar! Alınan Önlem Açıklandı, Destekleme Yapılacak!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz yazılı bir açıklama yaparak elektrik faturaları hakkında alınan yeni kararı duyurdu. Üretim kaynak maliyetlerinde farklılıklar oluştuğu belirtilirken bunun piyasada makulün üzerinde fiyat artışına neden olduğunun altı çizildi.

EPDK'DAN ELEKTRİK FATURALARI İLE ALAKALI YENİ KARAR

EPDK’nın açıklamasına göre oluşan fiyat farklılıkları tüketiciler için fiyat artışı riskini de beraberinde getiriyor. Buna dair önlem alan EPDK bugün yapılan toplantıda üretim santrallerine yönelik azami uzlaştırma fiyatlarını belirledi. Toplantı sonrasında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yağışların hidroelektrik üretimi için memnuniyet verici seviyede olduğunu ama ithal ürün maliyetindeki yüksekliğin piyasa fiyatlarını çok yüksek seviyede tuttuğunu vurguladı.

Konuya dair kritik bir açıklamada bulunan Mustafa Yılmaz, “Bir yanda maliyeti düşük santraller var diğer tarafta ise büyük bir istihdam kaynağı olan ama maliyet artışı ile kapanma riski ile karşı karşıya kalan santraller bulunuyor. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz ve biz dengeyi tutturmak zorundayız. Bu maliyet artışlarını tüketiciye yansıtmadan güçlü ve geçici bir destekleme mekanizmasını uygulamaya sokmak durumundayız. Bu şekilde piyasa yapısının herhangi bir bozulma emaresi göstermesine izin vermeyeceğiz.” dedi.

ELEKTRİK FATURALARININ YÜKSELMESİNE ÖNLEM ALINDI

EPDK bugün azami uzlaştırma fiyatlarında değişikliğe gitti. Doğalgaz santralleri ve ithal kömür santralleri için MW başına 2.500 TL, diğer santraller için 1.200 TL azami uzlaştırma fiyatı belirlendi. Bu rakamlar EPİAŞ’a gönderilecek ve destekleme bedellerini kapsayan bir havuz oluşturulacak. Destekleme bedelleri şeffaf ve adil bir şekilde dağıtılacak. Bu şekilde elektrik tüketicilerinin faturalarının yükselmesinin de önüne geçilecek.

GEÇİCİ UYGULAMA DEVREYE SOKULDU

Alınan kararı değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Bu sistem bazı Avrupa ülkelerinde de uygulanıyor. Bu geçici uygulama ile elektrik santralleri tüketicilerin faturalarındaki maliyet yüküne ortak olacaklardır. Bu kararımız kanunun verdiği yetki ile uygulanmakta olup piyasanın mevcut yapısının sağlıklı bir şekilde korunabilmesi için bir sigorta olarak görülmelidir.” ifadelerini kullandı.