Erdoğan Sinyali! Verdi Seçim Tarihi Netleşiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı bir toplu açılış töreninde Bursa'dan seçimlerle alakalı sinyali vereceğini açıklamıştı. Bursa'da gençlerle buluşan Erdoğan, bahsettiği sinyali verdi. Seçim tarihini 10 Mart'ta resmen açıklayacağını duyuran Erdoğan, yine 14 Mayıs tarihine atıfta bulundu.
Erdoğan Sinyali! Verdi Seçim Tarihi Netleşiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülke gündeminin en önemli maddesi olan erken seçimlerle alakalı Bursa'dan net bir sinyal vereceğini duyurmuştu. Bursa'da genç seçmenlerle buluşan Erdoğan, erken seçim tarihi ve erken seçim kararının ne şekilde alınacağına dair bir açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son günlerde yaptığı açıklamalara dayanarak 2023 seçimlerinin artık Haziran ayında yapılmayacağı kesin. Bursa'dan bu konuyla alakalı sinyaller vereceğini söyleyen Erdoğan, genç seçmenlerle buluştuğu programda bahsettiği sinyalleri verdi.

Erken Seçim Değil, Seçimleri Erkene Almak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa ziyareti sırasında genç seçmenlerle buluştu. Bu programda gençlerin kendisine yönelttiği bazı sorulara yanıt veren Erdoğan, erken seçim ile alakalı soruya da çarpıcı bir yanıt verdi.

Genç bir seçmenin erken seçimlerle alakalı sorduğu soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu erken seçim değil. Biz seçim tarihini güncelleyerek erken bir tarihe alacağız." dedi. Erdoğan'ın bu yanıtıyla zaten beklendiği gibi 2023 seçimlerinin Haziran ayından önce yapılacağı da kesinleşmiş oldu. 

Erken Seçim Kararı Nasıl Alınacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine aynı soruya verdiği yanıtta, "Cumhurbaşkanı olarak bizim Anayasa'da seçim tarihini değiştirmek gibi bir yetkimiz var. Bu yetkiyi kullanarak 10 Mart'ta seçim tarihini açıklayacağız dedi. 

Anayasa'nın 116. maddesine göre erken seçim kararı 2 şekilde alınıyor. Bunlardan birincisi 360 milletvekilinin oyu ile erken seçim kararı alınabiliyor. Ancak Cumhur İttifakı'nın 360 milletvekili yok. Millet İttifakı ise 6 Nisan'dan sonra alınacak erken seçim kararına destek vermeyeceğini açıkladı. Dolayısıyla mecliste erken seçim kararı alınması çok da mümkün görünmüyor. 

İkinci seçenek ise Cumhurbaşkanı kararı ile erken seçim. Bursa'da yaptığı konuşmayla birlikte Erdoğan'ın erken seçim için seçeceği yol da bu olacak. Ancak muhalefetin iddialarına göre 2 dönem cumhurbaşkanı görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim kararı alırsa bir kez daha aday olamıyor. İktidar ise Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını söylüyor. 

Yine 14 Mayıs'ı İşaret Etti

Geçlerle sohbeti sırasında "10 Mart'ta seçim tarihini açıklayacağız. Bundan sonra 60 günlük bir süreç var. Bu süreç YSK'nın işi." dedi. 10 Mart tarihini takip eden 60 gün sonra ilk pazar günü 14 Mayıs'a geliyor. Daha önce de 14 Mayıs tarihi net bir şekilde telaffuz edilmişti. Dolayısıyla 2023 seçimleri yüksek ihtimalle 14 Mayıs tarihinde gerçekleşecek.