Evcil hayvanlara mikroçip taktırma süresi uzatılacak mı?

Türkiye’de evcil hayvanlara çip taktırılması için süre uzatımı yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Evcil hayvanlara çip taktırmak için son tarih uzatılacak mı?
Evcil hayvanlara mikroçip taktırma süresi uzatılacak mı?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan karar ile evcil hayvanlara çip takılması uygulamasına geçilmişti. Buna göre tüm evcil hayvanlara çip takılıp takipleri sağlanacak. Bunun için de evcil hayvan sahiplerine uzunca bir süre verilmişti. Bu süre içerisinde evcil hayvanlara çip taktırılması zorunluluk olmuştu.

SON TARİH UZATILACAK MI?

Kedi ve köpek gibi ev hayvanlarına çip takılması için kanuna göre vatandaşlara 31 Aralık 2022 tarihine kadar süre verilmişti. Bu sürenin sonuna kadar evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarına çip takılmasını sağlamaları istenmişti. Bu süre bu pazar günü dolmuş olacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamalara göre herhangi bir süre uzatımı da yapılmayacak.

YAPTIRMAYANA PARA CEZASI VERİLECEK!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 31 Aralık 2022 tarihine kadar evcil hayvanlarına çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3.642 TL idari para cezası verilecek. Bu cezaları uygulamak için ise il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri, doğal koruma ve milli parklar şube müdürlükleri yetkili olacak. 6 aydan büyük kedi, köpek ve gelincikler için uygulanacak olan idari para cezasının ardından il ve ilçe tarım müdürlükleri hayvanlara mikroçip uygulayarak kayıt altına alacaklar.

HAYVANLARA TAKILAN MİKROÇİP NE İŞE YARAYACAK?

Ev hayvanlarına takılması zorunlu olan mikroçiplerin ne işe yarayacağı da merak ediliyor. Öncelikle bu uygulama ile hayvanlara kimlik verilmiş olacak. Sokağa terkedilen kedi ve köpeklerin sahiplerinin kim olduğu kolay bir şekilde tespit edilebilecek. Bunun yanında hayvanın sağlık takibi de yapılacak. Hayvanın geçmişte yaptırdığı tüm aşılar sistemde yer alacak. Yine bu sistem ile hayvanın kaybolması durumunda bulunup sahibine ulaştırmak çok daha kolay bir hale gelecek.