EYT'de son durum! EYT düzenlemeleri kimleri kapsayacak? EYT formülleri belli oldu mu? EYT yasası ne zaman çıkacak?
Emekli olmak, işgücü kayıplarının yaşandığı yaşlılık dönemlerini maddi anlamda garanti altına almak isteyen vatandaşların en büyük gelecek hayallerinden birisini oluşturmaktadır. Bu hayalin gerçekleşebilmesi için ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen bazı şartların sağlanması gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli olma hakkını elde etmek isteyen vatandaşların yaş, prim ödemesi ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamalarını istemektedir. Sigortalı çalışma hayatları kapsamında aldıkları ücretler, sigortalı hizmet süreleri ve yaptıkları prim ödemeleri, vatandaşların emekli maaşı tutarlarını belirlemek için kullanılan formülde yer alan önemli değişkenlerdendir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarını yerine getiren ancak 8 Eylül 1999 tarihi itibari ile değişen sigorta kanunu nedeni ile yaşa takılan milyonlarca vatandaş, yıllardır yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için devlet kurumlarına çağrılarda bulunmaktadır. Taleplerine ilişkin şimdiye kadar muhatap bulamayan yaklaşık 5,5 milyon kişi, nihayet bu sene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den gelen açıklamalar ile rahat bir nefes alabilmiştir.
Sene başında bakanlığın yıllık hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Bilgin, bu sene 3600 ek gösterge, sözleşmeli çalışan ve EYT başlıklarının gündeme alınacağını ancak önceliğin 3600 ek gösterge olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz günlerde sonuca bağlanan 3600 ek göstergeden sonra sıra EYT’ye geldi. Vatandaşlar, EYT çalışmalarına ilişkin araştırmalarını sürdürüyorlar.
EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?
EYT düzenlemesi, sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan, sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarını sağlayan vatandaşları kapsayacak.
EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Bakan Bilgin, EYT yasasının en geç 2023 yılının ocak ayına kadar çıkacağını açıkladı.
EYT DÜZENLEMELERİ NASIL YAPILACAK?
EYT düzenlemeleri için yapılacak olan çalışmanın adımları şu şekilde belirlendi:
- Düzenlemelerden kimlerin yararlanacağının tespiti,
- Emeklilik şartlarının belirlenmesi,
- Maliyetin hesaplanması,
- Uygulama usullerinin belirlenmesi,
- Tasarının Meclis’e sunulması.