EYT’yi kaçıran, kısmi emekliliğe başvursun: Maaş tutarları yükseldi, başvuru koşulları kolaylaştı! 10 bin TL’yi resmen aşacak!

EYT’den yararlanamayanlar için kısmi emeklilik olanağı tanınmaya başladı. Kısmi emeklilerin alacağı maaş oranı da ortaya çıktı. İşte kısmi emeklilik koşulları ve maaşı…
EYT’yi kaçıran, kısmi emekliliğe başvursun: Maaş tutarları yükseldi, başvuru koşulları kolaylaştı! 10 bin TL’yi resmen aşacak!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girmiş ve pek çok kişi bu düzenleme ile erken emekliliğini almıştı. EYT şartlarını sağlayamayanlar ise, düzenleme kapsamının dışında kaldı. Ancak bu kapsamın dışında kalanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) başka bir erken emeklilik haline dair açıklama geldi. Maaşları da artacak olan bu emeklilik türüne ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

EYT kapsamından primi yetmeyip yararlanamayanlar için şimdilerde kısmi emeklilik seçeneği konuşulmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) son altı aylık enflasyon tahminleri doğrultusunda iyi bir zam da alacak olan kısmi emeklilerin alacağı yeni maaş da ortaya çıktı. Peki kısmi emeklilik başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir, kimler yararlanabilir? İşte kısmi emeklilik koşulları ve maaşı…

KISMİ EMEKLİLİK BELİRLİ KİŞİLERE SAĞLANIYOR

640xauto.jpg

Şimdilerde çalışmaları devam eden taslak düzenleme kapsamında bu yıl içerisinde emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi konuşulmaya başlanmış ve hatta esnafın emekliliği için gerekli prim gün sayısının düşürülmesi de gündeme gelmişti. Bu vaatlere ilişkin çalışmalar sürerken; EYT kapsamını yakalamayanlar için SGK’dan başka bir emeklilik alternatifi geldi. Prim ve gün sayısını dolduramayan ancak emekli olmanın yaş şartını yerine getiren kişilerin alabileceği kısmi emeklilik kapsamında ocak ayından itibaren bağlanacak olan maaş tutarları ise, TCMB tahminleriyle üç aşağı beş yukarı belli oldu.

KISMİ EMEKLİLER, OCAK AYINDA ZAM ALIYOR

Kısmi emeklilik kapsamında 15 yıl ve 3600 günü dolduranların da emekli olduğu bilinirken; bu şartları yerine getirenlerin yaş beklemesine gerek kalmıyor. Çalışma süresine bağlı olarak genellikle kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşına denk gelebilecek olan kısmi emeklilik şartları, ilk sigorta girişine göre değişiklik gösteriyor. Şu an için taban ücret alan kısmi emekliler, 7 bin 500 TL maaş alıyor. Ancak TCMB’nin 2023 yılının ikinci yarısı yani Temmuz ile Aralık ayı dönemindeki enflasyon tahminine göre yüzde 35,25 oranında zam alması muhtemel olan kısmi emeklilerin ocak ayı itibariyle 10 bin 143 TL maaşla buluşması bekleniyor. Net rakamlar ise ocak ayında belli olacak.