Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi İçin Son Durum Ne?

İstanbul'un en değerli bölgelerinden biri olmasına rağmen Fikirtepe ne yazık ki çarpık kentleşme ve gecekondu sorunu ile anılıyor.
Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi İçin Son Durum Ne?

İstanbul'un en değerli bölgelerinden biri olmasına rağmen Fikirtepe ne yazık ki çarpık kentleşme ve gecekondu sorunu ile anılıyor.

Bu sorunun çözülmesi için kentsel dönüşüm Fikirtepe bölgesi için çok daha büyük bir anlam taşıyor. Ancak çok sayıda gecekondu bulunması kentsel dönüşümde projelerin çok daha yavaş ilerlemesine neden oluyor. Peki, Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi için son durum ne?



Projeler Neden Yavaş İlerliyor?


Bu noktada yaşanan en büyük sorun müteahhitler ile hak sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar olarak öne çıkıyor. Başarılı projelerin yapılabilmesi için daha geniş alanlara ihtiyaç duyan müteahhitler farklı kişilerle ortak anlaşma metinleri imzalamak zorunda kalıyor. Bu nokta da müteahhitler daha fazla para kazanma hırsı ile daha az ödeme yapmak isterken vatandaş ise hak kaybı yaşamamak adına daha fazla taleplerde bulunabiliyor. Bu da ne yazık ki Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi için başlangıçların çok daha sancılı bir şekilde yaşanmasına neden oluyor.


Bölgenin ilk kentsel dönüşüme açıldığı anda müteahhitlerin yoğun ilgisi bulunurken şu anda Fikirtepe kentsel dönüşüm 2017 projelerinde bu sayının oldukça düştüğü görülüyor. Yaşanan sorunları çözmekte zorlanan ve kar üzerine iş yapan küçük inşaat firmalarının bölgeden çekilmesi, vatandaşların geri adım atmaması nedene ile büyük bir deprem riski ile karşı karşıya olan Fikirtepe ne yazık ki kendi kaderi ile baş başa bırakılmış gibi görünüyor.



Sorunlar Hızlı Bir Şekilde Çözülmeli


Yaşanan sorunların çözümü için iki tarafında uzlaşma için ortak zemine yönelmesi gerekiyor. Yaşanan sorunlara rağmen bölgede hala devam eden pek çok büyük projede devam ediyor. Bunlar arasında yer alan Teknik Yapı Concord İstanbul Fikirtepe projesinde şu ana kadar 6 bloktan 3 blok tamamlanmış durumda. Projede toplam 1.175 konutun üretimi gerçekleştirilmiş olacak. Yine buna ek olarak İstanbul 216 projesi de hızlı ilerleyen projeler arasında yer alıyor. İstanbul 216 Fikirtepe projesi toplam 3 blok üzerine inşa ediliyor ve bu bloklardan 1 tanesi tamamlanırken 2 tanesinin de kaba inşaatı bitirilmiş. Business İstanbul Fikirtepe projesinde kaba inşaat tamamlanırken dış cephe kaplamaları tüm hızı ile devam ediyor.