Gazprom Başkanı Miller duyurdu: Bu yıl Avrupa’da doğalgaz fiyatları çok keskin yükselebilir!
Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri olan Rusya merkezli Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller, doğalgaz satışlarında görülen düşüşe rağmen bu yıl şirket gelirlerinin geçtiğimiz yıla kıyasla önemli ölçüde artacağını belirtti. Bilindiği üzere 2021’in sonlarından itibaren dünya genelinde enerji krizi şiddetini artırmaya başladı ve enerji krizinden en fazla etkilenen bölge Avrupa oldu.
Avrupa’da son dönemlerde doğalgaz kesintilerine ilişkin endişeler artarken, Gazprom Başkanı Miller “Sonbahar ve kış döneminin zirvesinde Avrupa’daki doğalgaz fiyatları bin metreküp başına 4.000 doları aşabilir” sözlerini dile getirdi. İşte detaylar…
GAZPROM BAŞKANI MILLER’İN AÇIKLAMALARI
Gazprom şirketinden yapılan yazılı açıklamada, Başkan Miller’in “Petrol ve Doğalgaz Sanayisi Çalışanları Günü” bünyesinde yapmış olduğu değerlendirmeler yer aldı. Bu yıl itibariyle Gazprom şirketinin 288,1 milyar metreküp doğalgaz ürettiğini ifade eden Miller açıklamasında “Bunun 154,7 milyar metreküpü iç pazara temin edilirken, 82,2 milyar metreküpü Bağımsız Devletler Topluluğu dış ülkelere sevk edildi” ifadelerini kullandı.
“BATILI DÜZENLEYİCİLERİN HATALI KARARLARI”
Dış ihracatın düştüğünü vurgulayan Aleksey Miller, “Dış pazarlara yönelik gaz arzındaki düşüşe rağmen, hesaplamalarımız, Gazprom’un mali sonuçlarının, 2022 gelirimizin 2021’den önemli ölçüde çok daha yüksek olacağını gösteriyor” dedi. Doğalgaz pazarlarında ciddi ölçüde değişikliklerin yaşandığını söyleyen Miller “Daha önce de söylediğimiz gibi, bunun nedenleri Batılı düzenleyicilerin hatalı kararları ve yaptırım politikalarıdır” dedi.
“KİMSE ÇEVRE GÜNDEMİNİ DÜŞÜNMÜYOR”
Aleksey Miller açıklamasında, Avrupa’daki doğalgaz fiyatlarında bir ralli yaşandığını söyledi ve “Doğalgaz fiyatı düzenli bir şekilde bin metreküpte 3.000 dolar bandının üzerinde seyrediyor. Sonbahar ve kış dönemlerinin zirvesinde, (Avrupa’da) doğalgaz fiyatları bin metreküpte 4.000 doları aşabilir” sözlerini dile getirdi. Miller ayrıca sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) temini konusunda Avrupa ile rekabet içinde olduğunu vurguladı ve Asya’da mevsim etkilerinin de fiyat baskısına neden olduğunu ifade etti.
Avrupa’da kömür ve benzin tüketiminin şaşırtıcı derecede keskin bir şekilde arttığını söyleyen Miller “Daha da ilginci, yakacak odun talebindeki artıştır. Herkes yakacak odun stoklamaya karar verdi. Kimse çevre gündemini düşünmüyor” dedi.