Gelire endeksli senet nedir? (2022 Türkiye Ekonomik Modeli)
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan gelire endeksli senet açıklaması sonrasında yatırımcılar ve vatandaşlar gelire endeksli senet nedir, ne anlama gelir araştırmaya başladı. Maliye Bakanlığı tarafından akşam saatlerinde açıklanan yeni ekonomik modelin bu akşam paylaşılacağına ilişkin detaylar Hazine ve Maliye Bakanlığı resmi Twitter adresinden bugün duyuruldu.
GELİRE ENDEKSLİ SENET NEDİR?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan gelire endeksli senet yeni ekonomik modeli ile yatırımcılar ve vatandaşlar araştırmalara başladı. Buna göre ise gelire endeksli senet nedir araştırmaları yapılıyor.
Gelir ortaklığı senetleri, Hazine tarafından geliri Kamu Ortaklığı Fonu'na aktarılacak şekilde satılan köprü, baraj, elektrik santrali, karayolu, demiryolu ve telekomünikasyon sistemleri ile sivil kullanıma yönelik deniz ve hava limanları ile benzerlerinden, kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanların gelirlerine gerçek ve tüzel kişilerin ortaklık hakkına sahip olmasını sağlayan senetlerdir.
Gelire endeskli senet; “ortaklık” ibaresine rağmen, değişken faizli bir tahvil özelliği taşımaktadır.
Yurtiçi tasarrufların artırılması, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Hazine tarafından 28 Ocak 2009 tarihinde ilk Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı gerçekleştirilmiştir.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN GES AÇIKLAMASI GELDİ
Twitter hesabından yapılan açıklama sonrasında Gelire endeksli senet modeline dair detaylar verildi.
"Bugün (09.06.2022) Bakanlığımız resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında; Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.
Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.
Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.
ihraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.
Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."