HDP'nin kapatılması davasında ilk tedbir kararı!

Anayasa Mahkemesi tarafından HDP ile alakalı olarak ilk karar verildi. HDP’nin kapatılma davası devam ederken partinin Hazine yardımı hesaplarına tedbiren bloke konuldu.
HDP'nin kapatılması davasında ilk tedbir kararı!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP’nin kapatılmasına ilişkin açılan davada Anayasa Mahkemesi’nden tedbir kararı çıktı. Başsavcılık HDP’nin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulmasını talep etmişti. Anayasa Mahkemesi bu talebi yerinde bularak HDP’nin Hazine yardımı aldığı banka hesaplarına bloke konuldu.

HDP'NİN HAZİNE YARDIMINA TEDBİR BLOKESİ!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP’nin temelli olarak kapatılması istendi. Ayrıca Başsavcı Bekir Şahin HDP’nin terör örgütü ile organik bağı olduğunu ve bu bağım devam ettiğini ileri sürerek Hazine kaynaklarından terör örgütüne para aktarıldığı gerekçesiyle HDP’ye Hazine yardımının kesilmesini istemişti.

Anayasa Mahkemesi bugün Başsavcı Bekir Şahin’in HDP hakkındaki Hazine yardımının kesilmesine dair talebini görüştü. Yüksek mahkeme tarafından HDP’nin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konmasını kabul etti. Geçici olarak bu banka hesaplarına bloke kondu. HDP artık dava sonuçlanana kadar Hazine yardımından yararlanamayacak. Alınan bu kararın 8’e 7 oy çokluğu ile alındığı bildirildi.

HDP’NİN KAPATMA DAVASI SÜRECİ NASIL DEVAM EDECEK?

HDP’nin kapatma davasına dair süreç de oldukça merak ediliyor. Davada açıklanan programa göre HDP’nin iddianameye ve ek delillere karşı savunmalarını sunmasının ardından 10 Ocak 2023’te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından Anayasa Mahkemesi’ne sözlü açıklama yapılacak. HDP’li yetkililer de sözlü savunma haklarını kullanacaklar. Ardından Anayasa Mahkemesi raportörü davaya dair bilgi ve belgeleri toplayarak esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu rapor Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılacak. Mahkeme başkanı da bir gün belirleyip HDP’nin kapatma davası esastan görülecek.