İdari İzin Nedir, Kurban Bayramı İdari İzin Kimleri Kapsıyor, Maaş Kesintisi Olacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalar ile gündeme gelen idari izin nedir, Kurban Bayramı'nda idari izin kimleri kapsıyor, özel sektöre maaş kesilir mi?
İdari İzin Nedir, Kurban Bayramı İdari İzin Kimleri Kapsıyor, Maaş Kesintisi Olacak mı?

2022 Kurban Bayramı için geri sayım sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasına ilişkin de açıklamada bulundu. Erdoğan'ın açıklamasının ardından tatilin özel sektörü kapsayıp kapsamadığı, idari izinlerin kimi kapsadığı, özel sektörde idari izin kullanımında maaş kesintisi olup olmayacağı merak konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı tatili açıklamasında bayramdan sonraki 13 Temmuz-14 Temmuz 2022 tarihlerini idari izin kapsamında olacağını söyledi. İdari izin nedir, kimleri kapsar?

İDARİ İZİN NEDİR, KİMLERİ KAPSIYOR?

İdari izin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan kişileri kapsıyor. Bir anlamda çalışılan kurum tarafından çalışanlara verilen izin olarak da tanımlanabilir. İdari izin, Bakanlar Kurulu kararı ile verilir ve çalışma gününün tatil edilmesi anlamına gelir. İdari izin verildiği durumları devlet memurları dışında kalan özel sektör çalışanları idari izinli sayılmaz. Kanuni bir tatil olmayan izin adından da anlaşıldığı üzere idari bir tatildir.

İdari İzin Nedir, Kurban Bayramı İdari İzin Kimleri Kapsıyor, Maaş Kesintisi Olacak mı?

ÖZEL SEKTÖRDE İDARİ İZİN OLUR MU?

İdari izin sadece 657'ye tabi çalışan memur ve çalışanları kapsar. Özel sektörde idari izin uygulaması bulunmuyor.

ÖZEL SEKTÖRDE İDARİ İZİNDE MAAŞ KESİNTİSİ OLUR MU?

Özel sektör çalışanlarını kapsayan bir idari izin olmadığı için dolayısıyla maaş kesintisi de olmaz. Kamu çalışanlarının durumu ise özel sektörden farklı. İdari izinli sayılıp işe gitmeyecek olan memurların maaşlarında kesinti yapılmayacak. Maaşlar tam olarak yatırılacak. İdari izin yıllık izin yerine sayılamayacak. İdari izinli kişiler, herhangi bir olumsuz durum olmadan idari izin sonunda işlerine dönebilecekler.