İkinci el araçlarda fiyatlar düştü! Satıcılar elini hızlandırdı, 15 Eylül’e kadar devam edecek!

Otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı için 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı getirildi. Düzenlemeye uymayanlara verilecek olan idari para cezası da belli oldu. Yaptırımların belirlenmesi ile gözler 15 Eylül tarihine çevrilirken, ikinci el araç piyasasında fiyatlar düşmeye başladı!
İkinci el araçlarda fiyatlar düştü! Satıcılar elini hızlandırdı, 15 Eylül’e kadar devam edecek!

Geçtiğimiz aylarda pandemi döneminden itibaren hızla yükselen otomobil fiyatları fahiş seviyelere ulaşmaya başladı. Otomobil markalarının üretim maliyetlerinin artmasıyla birlikte fiyatları artırmasından sonra Türkiye’de ÖTV ve dolar kuru gibi etkenlerle daha yüksek oranlarda artan otomobil fiyatları, ikinci el pazarını da etkisi altına aldı.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobillerde fahiş fiyatların önüne geçmek adına 6 ay ve 6 bin kilometre kısıtlamasını getirdi. Uygulama ile gözler 15 Eylül’e çevrilirken, ikinci el modellerde fiyatlar da düşmeye başladı. İşte detaylar…

SATICILAR 15 EYLÜL’E KADAR ARAÇLARINI SATMAYA ÇALIŞIYOR

İkinci el araçlarda fiyatlar düştü! Satıcılar elini hızlandırdı, 15 Eylül’e kadar devam edecek!

Bakanlık tarafından yürürlüğe koyulan düzenleme ile otomobil veya arazi taşıtlarının pazarlanması ve satışı ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre sınırının geçmiş olmasıyla yapılabilecek. Söz konusu düzenleme 16 Ağustos 2022 tarihinde devreye alındı ve gözler 15 Eylül 2022 tarihine çevrildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre düzenleme kapsamında şartlar sağlanmadan 1 Temmuz 2022’ye kadar satış yapılamayacak.

Tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsayan düzenleme kapsamında bakanlık 15 Eylül 2022’den itibaren denetimlere ağırlık verecek. Bu nedenle de birçok satıcı, elindeki aracı 15 Eylül tarihine kadar satmaya çalışıyor.

İKİNCİ EL PAZARINDA FİYATLAR DÜŞTÜ

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaların ardından ikinci el otomobil pazarında hareketlilik de başladı ve konuya ilişkin olarak İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, millyet.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Ertemel açıklamasında “Tabi bu verilen süre ile beraber fiyatlarda yüzde 3-5 gerileme oldu. Tabi ki bu dönem otomotiv sektörünün de işlerin az olduğu bir dönem. Bunun da etkisi var. Bir de krediye erişim konusunda hala sıkıntı var” dedi.

Ertemel açıklamasının devamında ise satıcıların fiyat bulduğu zaman değerlendirdiğini de belirtti ve “Otomotiv satıcıları bir pozisyon almış durumda. Ona bağlı olarak düşüş meydana geldi. 15 Eylül’den sonra tahminimize göre fiyatlar kendi seyrinde hareket edecektir” dedi.