İlber Ortaylı önce mültecilere ihtiyaç var dedi, sonra 'rezalet' diyerek kendisiyle çelişti

Tarihçi ve akademisyen İlber Ortaylı, daha önce Türkiye'nin mültecilere ihtiyacı olduğunu söylemiş ve yoğun bir tepkiyle karşılaşmıştı. Şimdi ise bambaşka sözler sarf ederek mültecilere karşı çıktı.
İlber Ortaylı önce mültecilere ihtiyaç var dedi, sonra 'rezalet' diyerek kendisiyle çelişti

Tarihçi ve akademisyen İlber Ortaylı, son günlerde sığınmacılarla ilgili yaptığı yorumlarla dikkat çekiyor. Türkiye'nin ana gündem maddelerinden biri haline gelen mülteci sorununa ilişkin konuşan Ortaylı, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin mülteciye ihtiyacı var diyerek, Afgan mültecilere ihtiyaç duyulduğunu, onlar olmazsa meyvelere, kuzulara, danalara kimin bakacağını söyledi.

Türkiye'nin sığınmacılara ihtiyacı var demişti, şimdi de rezalet dedi

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında Türkiye'nin mültecilere ihtiyacı olduğunu ve nüfusun yaşlandığını söyleyen tarihçi İlbey Ortaylı, gündem olan sözlerinden sonra yeni bir açıklama videosu paylaştı.

YouTube'da bir kanala katılarak yeni açıklamalarda bulunan Ortaylı, son dönemde Türkiye'de gayrimenkul alımına vatandaşlık verilmesi ve yabancıların her geçen gün Türkiye'den konut satın alarak vatandaş olma hakkı kazandığı konusuna değindi.

Videoda birçok konudan bahseden Ortaylı bir önceki açıklamasının tam tersi ifadeler kullanarak '' Her mülteci bir değildir. Türkiye'de vatandaşlık satılıyor, bu bir rezalet. Bundan sonra yavaşça mültecileri göndermek gerekiyor '' sözlerini sarf etti.

İlber Ortaylı önce mültecilere ihtiyaç var dedi, sonra 'rezalet' diyerek kendisiyle çelişti

Çelişkili ifadeler kullandı

AHaber ve HalkTV'ye farklı farklı açıklamalar yaptığı konusundan bahseden İlber Ortaylı, '' Göçmenler konusunda kontrolü elden çıkardık '' diyerek, 400 bin dolara, 250 bin dolara vatandaşlık da ev de satılamayacağını söyledi. Türkiye'nin yabancılara mesken satacak bir konumda olmadığını, kanunda böyle bir zorunluluk da bulunmadığını söyleyen Ortaylı, Avrupa Birliği üye ülkelerinin dahi bu konuda farklı rejimler uyguladığını ifade etti.

İlber Ortaylı'nın bu iki açıklamasının ardından iki konuşması arasında çelişki olduğu ifade ediliyor. İlk açıklamasında mültecilere ihtiyaç olduğunu söyleyen Ortaylı, ikinci açıklamasında ise sözlerinin çarpıtıldığını, mültecilere vatandaşlık verilmemesi gerektiğini söyledi. Konu sosyal medyada gündem oldu.