İlber Ortaylı'dan Ayasofya Çıkışı
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Ayasofya'nın imparator kapısında yer alan ahşap madalyonun, ahşabın yıpranmasından kaynaklandığını, ufak bir dokunuş ile bile tahrip olabileceğini, konservasyonunun tamamlandığını açıkladı. Prof. Dr. İlber Ortaylı, konuya tepki gösterdi. Yaşanan olayın müfettiş soruşturmasını aşan bir olay olduğunu söyleyen Ortaylı, İmparator Kapısı denilmesinden birilerinin rahatsız olduğunu, Ayasofya kameralarının 24 saat çalıştığını fakat kamera kayıtlarından bir şey çıkmadığını bun anlam veremediğini söyledi.
BU BİR NAMUS MESELESİ
İlber Ortaylı açıklamasının devamında: "Bu bir namus meselesi biz burayı fethettik. Bunu korumamız gerekiyor. Dünyanın gözü burada. Bu nedenle bir an evvel tespit etmemiz gerekiyor. Ayrıca bu kesinlikle bir şebeke işi. İmparator Kapısı denildiği için rahatsız oldu galiba birileri. Birtakım insanların zihinlerinin nasıl çalıştığını anlamak mümkün değil. Çok sakat bir görüşe dayanıyor. Güveneceğimiz yer emniyet kuvvetleridir ve kanunun önüne çıkarılmaları gerekiyor bu insanların." ifadelerini kullandı.
VAKIFLARDAN AÇIKLAMA GELDİ: 'GÜVENLİK ZAFİYETİ SÖZ KONUSU DEĞİL'
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya'nın imparator kapısının tahribatına ilişkin çıkan haberler üzerine açıklama yaptı. Açıklamada Ayasofya'nın 10 Temmuz 2020 tarihinde ibadete açıldığı hatırlatıldı. Çalışmalar, restorasyon ve ihyasının titizlikle sürdürüldüğü açıklandı. Konunun incelenmesine yönelik 2 müfettişin görevlendirildiği, Ayasofya-i Kebir Cami-i ve Külliyesi'nin 154 güvenlik kamerası, 68 güvenlik görevlisi ve turizm polisleri tarafından titizlikle korunduğu vurgulanarak tahribatta bir güvenlik zafiyetinin söz konusu olmadığı açıklandı.