İstanbul için geri sayım! Deprem uzmanı en riskli ilçeleri açıkladı

Japon Deprem Uzmanı olası bir Marmara depremine karşı İstanbul'un hangi düzeyde tehlikede olduğundan bahsetti.
İstanbul için geri sayım! Deprem uzmanı en riskli ilçeleri açıkladı

Geçtiğimiz günlerde Japon deprem uzmanı yüksek inşaat mühendisi Mario ile yapılan röportajdan önemli olan kesitleri vatandaşlar ile paylaştı. Yapılan açıklamalarda İstanbul'un hangi düzeyde risk altında olduğundan bahsederek, özellikle de riskli alanları bölge bölge ifade etti.

EN RİSKLİ İLÇELER AÇIKLANDI!

Konu ile ilgili yapılan açıklamalarda İstanbul'un en riskli bölgeleri "İstanbul'da en riskli ilçeler deniz kenarındaki ilçelerdir. Bunlar Zeytinburnu, Ataköy, Küçükçekmece, Büyükçekmece gibi Avrupa Yakası'nda olanlar ve Kadıköy, Maltepe, Kartal gibi Anadolu Yakası'nda olanlardır. Bunun nedeni bu ilçelerin zeminlerinin yumuşak olmasıdır. Yumuşak zeminler depremin etkisini artırır ve binaların yıkılma riskini yükseltir. Örneğin 1999 İzmit depreminde İstanbul'un hasarı yoktu ama uzaklara rağmen Avcılar'da çok hasar oldu. Çünkü Avcılar'ın zemini çok yumuşaktı. Aynı şekilde Zeytinburnu'nda da çok hasar oldu. Hatay da tamamen kötü bir zemine sahip. Ben Hatay'daydım, 2 gün önce Malatya'daydım. Burada TOKİ evlerini görüyorsunuz, depremde çoğu yıkılmadı. Çünkü TOKİ zeminle ilgili kontroller yapıyor, sondaj yapıyor, temelleri ona göre yapıyor" ifadeleri ile açıklanmış oldu.

"DEPREM NE ZAMAN OLACAK?" SORUSUNA YANIT

Herkes tarafından İstanbul depremine oldukça kısa bir süre kaldığı belirtilirken konu hakkında Mario da açıklamalarda bulundu. "Bu deprem olursa 6 Şubat'taki depremden daha büyük zarar verir. Bunu Bakanımız da açıkladı. Sokak başında iki ev yıkılırsa orayı unutun. Ne yardım götürebilirsin ne de kurtarabilirsin. Bakan belki bazı şeyleri net söyleyemez ama biz bilim insanıyız net söyleriz. 600 bin konut yani siz isterseniz her konutta 4 kişi düşünün daire gibi düşünün. 4 kişiden 2,5 milyon insan ölümle burun buruna kalır. Vereceğimiz can kaybı inanılmaz boyutta olur. Deprem ne zaman olacak diye soruyorsunuz ama bunu kimse bilemez. Deprem geliyorum diye haber vermez. Ama bize şaşırmamamız gerektiğini söylüyor. Yani deprem yakında olabilir. Bir sene sonra ya da bir ay sonra ya da bir hafta sonra olabilir." dedi.

Böylelikle her ne kadar risklin hem çok yüksek hem de çok yakın olduğu bilinmese de bunun yakın bir tarihte olacağı tahmin edilmektedir.