İstanbul Sözleşmesi nedir, maddeleri neler?

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi Türkiye gündeminde uzun süre yer edindi. Son olarak Danıştay'dan karar çıkmasının ardından İstanbul sözleşmesi nedir, maddeleri neler araştırılıyor. İşte detaylar.
İstanbul Sözleşmesi nedir, maddeleri neler?

Türkiye gündeminde uzun bir süre İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi yer aldı. Geçtiğimiz yıl 1 Temmuz'da sona eren sözleşmenin feshinin iptal edilmesine ilişkin Danıştay kararı da çıktı. Danıştay, çekilme kararını hukuka uygun buldu ve iptal istemini reddetti. Gündemde yer alan haberlerin ardından İstanbul Sözleşmesi nedir, maddeleri neler merak konusu oldu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bilinen diğer adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına şiddeti, aile içi şiddeti önleme, şiddetle mücadelede standartları belirleme, devletin bu konudaki yükümlülüklerini belirlemeyi sağlayan bir insan hakları sözleşmesi. Sözleşme, Avrupa Konseyi tarafından destekleniyor. Taraf devletleri de hukuki olarak bağlayan bir sözleşme aynı zamanda. Sözleşmede 4 temel ilke bulunuyor.

*Kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi

*Şiddet mağdurlarının korunması

*Suçların kovuşturulması

*Suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi.

İstanbul Sözleşmesi nedir, maddeleri neler?

İstanbul Sözleşmesi'nde kadına karşı şiddet bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık türü olarak tanımlanıyor. Bu kapsamda bağlayıcı nitelikte olan ilk uluslararası düzenleme niteliğinde. Tarafların sözleşmeye göre verdikleri taahhütler, bağımsız uzmanlar grubu olan GREVIO tarafından izleniyor.

Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından feshedilmişti.