İstanbul'da 7 Şiddetinde Deprem Olursa 200 Bin Hanenin Evi Yıkılabilir!
İstanbu'da rantsal dönüşüme takılan kentsel dönüşüm nedeni ile aslında dönüşümü zorunlu olan depreme dayanıksız yapı stoku bir türlü istenilen hızda yenilenemedi. 5.8 şiddetindeki deprem ile acı gerçeği tekrar hatırlayan şehirde büyük bir uyanış yaşandı ancak iş işten geçti mi?
İstanbul'da yaşanan 5.8 şiddetindeki deprem ile vatandaş bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüzleşti.
Büyük bir depremin olmasının kesin olduğu İstanbul'da gözler bir kere daha kentsel dönüşüme çevrilirken vatandaşın da riskli yapı raporu için yoğun başvuru yapması dikkat çekti.
İstanbul'da 7 ve Üzerinde Deprem Olursa 48 Bin Yapı Yıkılma Riski İle Karşı Karşıya!
Konu hakkında açıklamada bulunan İstanbul Belediyesi’nin yeni Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Kahraman çok çarpıcı açıklamalarda bulunurken yıkılması gereken binaların acilen tespit edilerek kentsel dönüşüme alınmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Kahraman devletin vatandaşa kentsel dönüşüm kira yardımı ödemesi yaptığını hatırlatarak 18 ay boyunca kira desteği verildiğini ve depreme dayanıklı olmayan tüm binaları acilen yıkmak istediklerini belirtti.
200 bin hanenin risk altında olduğunu belirten Kahraman "Sayın başkan yeni açıkladı biliyorsunuz, 48 bin yapının böyle bir depremde ağır hasar almasını bekliyoruz. Bu da yani 200 bin bağımsız aile demek, hane demek. 200 bin hanenin bulunduğu yapıların 7 ve üzeri depremlerde çok büyük hasar alması bekleniyor.
Bu nedenle bu yapılara acilen müdahale etmemiz lazım. Vatandaşların da bize yardımcı olması gerekiyor, bu yapıları kullanmaya son vermeleri ve bununla birlikte bu yapıların yenilenmesi veya güçlendirilmesi, yani bu yapılar için çözüm neyse bunun yerine getirilmesi gerekiyor. Kamu binalarının çoğunun yenilendiği, güçlendirildiği söyleniyor ama bizim yaptığımız tespitlere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait binalarının arasında bile riskli yapılar var.
Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin merkez binası 2003 yılında güçlendirilmiş, fakat İBB’nin hale güçlendirilmeyi bekleyen binaları var. Kamu yapılarında da durum çok iç açıcı değil. Biliyorsunuz 5.8 büyüklüğündeki orta ölçekli bir depremde bile, yani yapılara hasar vermesi beklenmeyen bir depremde dahi ilköğretim okullarının 24 tanesi ağır hasarlı çıktı ve bu yapılarda eğitime ara verildi. Bu yapılardan 19 tanesi, ki yönetmelikler değiştikten sonra, 1999’dan sonra yapılmış binalar" diyerek 99 yılından sonra yapılan binalar içinde risk olduğuna dikkat çekti.
Emlak365.com