İstanbul'da Toplu Taşıma Zam Kararı Açıklandı! Ulaşıma Zam Geldi Mi?

Akaryakıt zamları nedeniyle İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 50 zam yapılacağı açıklanmıştı. Bugün yapılan UKOME toplantısında toplu ulaşıma zam yapılıp yapılmayacağı konusunda karar alındı.
İstanbul'da Toplu Taşıma Zam Kararı Açıklandı! Ulaşıma Zam Geldi Mi?

Başta Rusya-Ukrayna savaşı olmak üzere birçok nedene bağlı olarak yükselen akaryakıt fiyatları nedeniyle belediyeler giderler ile baş edemediğini, bu nedenle toplu ulaşıma zam yapma kararı almıştı. Daha önce 11 büyükşehir belediye başkanının imzasıyla yayımlanan duyuru ile akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle üzülerek toplu taşıma bilet ücretlerine zam yapılacağı belirtilmişti.

İSTANBUL'DA TOPLU ULAŞIMA ZAM YOK!

Ankara, İzmir, Antalya ve birçok ilde zam kararı kabul edilip uygulanmaya başlamışken İstanbul için net bir karar alınmamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin mart ayı toplantısında, belediye tarafından toplu taşıma ücretlerine istenen yüzde 50 oranındaki zam teklifi AK Parti ve MHP'li üyelerin oyları ile reddedildi.

UKOME toplantısında, indirimli İstanbulkart ücretlerinde düzenleme yapılması talebi görüşüldü. Söz konusu İstanbulkart sayısı incelendiğinde açık öğretim dahil olmak üzere üniversite öğrencilerinin toplam sayının yüzde 47'sini oluşturduğu belirtildi.

Teklif ile örgün eğitime devam eden öğrenciler, b25 yaş altı açık öğretim ve uzaktan eğitim üniversite öğrencileri için 200 binişin 78 TL olması yani şu anki fiyat üzerinden devam edilmesi önerildi. 25-30 yaş aralığındaki üniversite öğrencileri için ise 200 binişin 267 TL, 30 yaş üstü için ise 390 TL olması teklif edildi. Ancak bu teklif toplantıda reddedildi.

Toplantı sonrasında hükümet temsilcilerinin oy çokluğu ile İstanbul'da toplu ulaşıma zam yapılmayacağı, mevcut tarife üzerinden devam edileceği bildirildi.