İsveç ve Finlandiya NATO Üyeliği İçin Resmi Başvuru Yaptı

Finlandiya ve İsveç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onay vermeyeceğiz açıklamalarının ardından NATO ittifakına katılmak için müttefik karargahında resmi başvuruda bulundu.
İsveç ve Finlandiya NATO Üyeliği İçin Resmi Başvuru Yaptı

Finlandiya ve İsveç, NATO ittifakına katılmak için müttefik karargahında resmi başvuruda bulundu. Başvuru sonrasında katılım takviminin de birkaç hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Diplomatlar ise, NATO üyesi 30 müttefik parlamentonun tamamından onay alınmasının bir yıl kadar sürebileceğini aktardı.

TÜRKİYE ONAY VERMEZSE İSVEÇ VE FİNLANDİYA NATO'YA ÜYE OLABİLİR Mİ?

Hem İsveç hem de Finlandiya 18 Mayıs 2022 Çarşamba günü NATO üyeliği için resmi başvuruda bulunduklarını açıkladı. Türkiye ise iki ülkenin terör örgütlerine destek vermesi nedeniyle NATO üyesi olmalarına karşı çıkıyor. NATO üyeliği, uzun bir sürecin ardından gerçekleşiyor. Bosna Hersek, Gürcistan ve Ukrayna'nın da dahil olmak istediği NATO yeni üyeleri belirli şartların yerine getirilmesiyle kabul ediyor ve yasal süreçlerin de tamamlanması gerekiyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesinden sonra 1946'da 12 ülke tarafından kurulan NATO'yu başta kuran ülkeler ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Lüksemburg, İzlanda, Danimarka ve Belçika'ydı. 73 yıl içerisinde üye ülke sayısı 30'a çıktı.

İsveç ve Finlandiya NATO Üyeliği İçin Resmi Başvuru Yaptı

NATO'ya Yunanistan ve Türkiye 1952 yılında üye oldu. 1955 yılında o zamanki adıyla Federal Almanya ve 1982 yılında da İspanya katıldı. 1999 yılında Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya da katıldı. 2004 yılında Bulgaristan, Letonya, Litvanya, Estonya, Romanya, Slovakya ve Slovenya katıldı. 2009 yılında Hırvatistan, 2017'de Karadağ dahil oldu. 2020 yılında da Kuzey Makedonya NATO ülkeleri arasında yer aldı.

Bir ülkenin NATO'ya üye olabilmesi için oy birliği yapılıyor. NATO üyesi 30 ülkenin de tamamının onay vermesi durumunda NATO üyeliği kabul ediliyor.

Emlak365.com