Japon deprem uzmanından İstanbul uyarısı! Hasarı yüzde 70 azaltabilir
Türkiye'de meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından pek çok uzman tarafından olası bir İstanbul depreminin yol açabileceği sonuçlarından bahsetmeye başladı. Uzmanların gündeme taşıdıkları bu büyük tehlikenin ardından devlet tarafından da sorunların çözülebilmesi adına adımlar atılmaya başlandı. Bu adımlar arasında kentsel dönüşüm projeleri yer almıştı. Durum bu şekilde olunca da Japon uzman bugün kritik süreç hakkında değerlendirmelerini sundu.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR!
Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki tarafından "Deprem gerçeği: Türkiye ve Japonya arasındaki farklar" konuşmasında yapılan açıklamalarına ilk olarak kentsel dönüşüm süreci boyunca konutların yapılacağı konumunun önemi ile başladı. "Kentsel dönüşüm yapılırken yumuşak zeminli yerden başlamak lazım. Zemin sertse bina kötü de olsa fazla sıkıntı olmuyor." şeklindeydi.
YÜZDE 70 AZALTABİLİR!
Fay hatları hakkında yaptığı incelemeler sonucunda bilgiler veren Moriwaki, İstanbul'un, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bir kolu üzerinde yer aldığını ifade ederek "Fay hattının kuzey kolunun, İstanbul Boğazı'nın girişinden güneye 20 kilometre ilerideki noktadan Silivri tarafından, Çanakkale tarafından gittiğini aktaran Moriwaki, "Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolu var. O kuzey kolunun bu noktasının tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Kimse ne zaman olacağını söyleyemez ama bir gün gelecek bu depremi az hasarla atlatmak için hazır olmak lazım. Hep beraber devlet, hükümet, belediye, okullar ve her aile beraber hareket ederse hasarı yüzde 70 azaltabilir." ifadelerine yer verdi.
Son olarak da Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya harekete geçtiğini bu nedenle de Marmara bölgesinin tehlike içerisinde olduğunu ifade ederken geçtiğimiz sene Aralık ayında Kahramanmaraş için uyarıda bulunmuş olduğunu da hatırlattı.