Karar Resmi Gazete'de Yayımlandı Öğretmenlikte Yeni Dönem Başlıyor

Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği' 13 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararın yayımlanması ile öğretmenlikte yeni dönem başlıyor.
Karar Resmi Gazete'de Yayımlandı Öğretmenlikte Yeni Dönem Başlıyor

2 Şubat 2022 tarihli 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'na dayanılarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği 13 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik ile resmi kurumlarda görev yapan öğretmenlerin yetiştirilmesi, öğretmenlik kariyer basamaklarında ilerlemeleri gibi konulara ilişkin usul ve esaslarda düzenleme yapıldı.

ADAY ÖĞRETMENLİK İLE İLGİLİ DETAYLAR

Aday öğretmenlerin adaylık süreleri bir yıldan az ve iki yıldan çok olamayacak. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamayı içeren Yetiştirme Programı'na tabi tutulacak ve bu program Eğitim Kurulu tarafından alınacak karar ile belirlenecek. Yetiştirme programı ihtiyaç olması durumunda güncellenebilecek. Aday öğretmenler, düzenlenen programların tamamına katılmak zorunda kalacak. Eğitimlere geçerli bir mazeret nedeniyle katılamayan öğretmenler, katılamadıkları eğitimleri telafi eğitimi ile tamamlayacak.

Karar Resmi Gazete'de Yayımlandı Öğretmenlikte Yeni Dönem Başlıyor

KARİYER BASAMAKLARI

Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlikten sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Uzman öğretmen olmak için adaylık dahil en az 10 yıl hizmeti olan, en az 180 saatlik Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlayan, kademe ilerleme cezası bulunmayan öğretmenler başvuru yapabilecek. Başöğretmenlik için en az 10 yıl hizmet ve 240 saatlik Başöğretmenlik Eğitim Programı şartı aranacak. Yüksek lisans yapan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için; doktora yapan öğretmenler de başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf olacak.

BAKAN ÖZER'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yönetmeliğe ilişkin Mill Eğitim Bakanlığı internet sitesi üzerinden değerlendirmede bulundu. Öğretmenlerin ilk kez müstakil bir meslek kanununa kavuştuğunu söyleyen Özer, Türkiye'nin öğretmenliği kariyer yolu olarak tanımlayan ülkeler arasına girdiğini söyleyerek tüm eğitim camiasına hayırlı olmasını diledi.

Emlak365.com