Kentsel Dönüşüm Kredisi Devlet Desteği 2017

Kentsel dönüşüm projelerinin büyük bir hızla hayata geçmesini sağlamak amacı ile kentsel dönüşüm kredisi devlet desteği 2017 yılında da verilmeye devam ediyor.
Kentsel Dönüşüm Kredisi Devlet Desteği 2017

Kentsel dönüşüm projelerinin büyük bir hızla hayata geçmesini sağlamak amacı ile kentsel dönüşüm kredisi devlet desteği 2017 yılında da verilmeye devam ediyor.

Özellikle de deprem riskinin bulunduğu illerde yer alan kentsel dönüşüm projelerine devlet daha da önem verirken İstanbul'da riskli bölge ilan edilen yerlerde çalışmalar hummalı bir şekilde sürdürülüyor. Kentsel dönüşüm kredisi ülkemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından veriliyor.



Kentsel Dönüşüm Kredisi Devlet Desteği Şartları Nelerdir?


Öncelikle kentsel dönüşüm kredisi kullanmak isteyen kişilerin aranılan kriterleri taşımaları gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır;




  • Kentsel dönüşüm kredisi almak isteyen kişilere ait olan taşınmazların mutlaka riskli alan içerisinde yer alması şartı bulunmaktadır. Yine ilgili denetleme kurumları tarafından bu taşınmaza ait rapor çıkarılarak bunun belgelendirilmesi zorunludur.

  • Riskli yapı raporu alınan taşınmazın sonraki aşamada müteahhit kanalı ile anlaşma yapılarak boşaltılması gerekir.


Bu şartlara sahip olan kişiler her bir taşınmaz için en fazla 125 bin liraya kadar kentsel dönüşüm kredisi kullanma hakkına sahiptir. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan kişiler için ise her bir bağımsız bölüm başına 125 bin lira olmak koşulu ile en fazla 625 bin liraya kadar kentsel dönüşüm kredisi kullanımına izin verilmektedir. Konutların kentsel dönüşümü için 120 ay vadeli yüzde 4 faizli, iş yerlerinin kentsel dönüşüm projeleri için ise 84 ay vadeli yüzde 3 faizli kentsel dönüşüm kredisi kullandırılmaktadır.


Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Kişinin kentsel dönüşüm kredi yardımı almak istiyorsa kentsel dönüşüm kredisi için başvuruda bulunmaması gerekmektedir. Çünkü uygulamada olan kurallara göre kentsel dönüşüm kredisi devlet desteği alan kişilerin kentsel dönüşüm kredi yardımı almalarına izin verilmemektedir. Yine de bankaların konut kredisi faiz oranları ile kıyaslandığında son derece düşük kredi faiz oranları uygulanması nedeni ile pek çok kişi kredi yardımı hakkından vazgeçerek devlet destekli kentsel dönüşüm kredisi kullanmayı tercih etmektedir. Kredi yardımı almak isteyen kişilerin yukarıdaki şartları taşımaları durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden kentsel dönüşüm kredisi başvurusu için gerekli işlemleri başlatmalıdır.