Kısmi seferberlik ilan edilmesi ne demek demektir, kim ilan edebilir, Rusya, Ukrayna ve Türkiye nasıl etkilenir?

Son dakika gelişmesi ile Rus devlet başkanı Putin Rusya'da kısmi seferberlik ilan ettiğini duyurdu. Peki kısmı seferlik ne demektir, kim ilan edebilir, Türkiye nasıl etkilenir, ekonomik olarak bizi etkileyecek mi?
Kısmi seferberlik ilan edilmesi ne demek demektir, kim ilan edebilir, Rusya, Ukrayna ve Türkiye nasıl etkilenir?

Rusya ile Ukrayna arasında 2021 yıl sonunda başlayan gerginlik 2022 yılının Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna topraklarına girmesi ile büyük bir savaşa dönüşmüştü. Ancak, beklentilerin aksine Rusya aradan geçen uzun zamana rağmen operasyonda beklenen sonucu alamamış, savaş 2-3 ay sürer beklentilerinin aksine uzamıştı. 

Kısmi seferberlik hatırlanacağı üzere pandemi döneminde Türkiye'de de gündeme gelmiş, vaka sayısında yaşanan artış nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kısmi seferberlik ilan edilebileceği endişesi yaratmıştı. Süreçte son dakika açıklaması yapan Rusya ülkede devlet başkanı Putin tarafından alınan karar doğrultusunda kısmi seferberlik ilan edildiğini duyurdu. 

KISMİ SEFERBERLİK İLAN EDİLMESİ NE DEMEKTİR?

Ülkede savaşı gerektirecek bir olayın ortaya çıkması, ayaklanma yaşanması, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini işten ve dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması hallerinde kısmi seferberlik ilan edilebilmektedir. 

KISMİ SEFERBERLİĞİ KİM İLAN EDEBİLİR?

Kısmi seferberlik ilan etme yetkisi ülkenin Cumhurbaşkanı ya da devlet başkanına aittir. 

RUSYA'NIN KISMİ SEFERBERLİK İLAN ETMESİ TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?

Putin tarafından yapılan açıklama ile "Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil" denilerek nükleer tehdidi de masaya sürülürken yaşanan gerilimin Türk ekonomisini olumsuz etkileyebileceği belirtildi. Rusya'nın yarattığı gerilim enerji krizini de körüklerken brent petrol fiyatında yaşanan olası yükselişlerin iç piyasada benzin ve motorinin litre fiyatı için yeni zamlara neden olabileceği belirtiliyor.