Kullanmadığı Alkolün Cezası Kesildi

Geçen yılbaşı İstanbul'da polis kontrolüne takılan bir vatandaşa alkol testi yapıldı. Testte 0,29 promil alkollü çıkan vatandaş, ticari araç kullandığı için kendisine cezai işlem uygulandı. + bin 500 lira para cezasıyla birlikte 6 aylığına ehliyetine el konan vatandaş, kan testinde alkolsüz çıktı.
Kullanmadığı Alkolün Cezası Kesildi

İstanbul'da geçtiğimiz yılbaşında rutin yol kontrolü yapan polis ekipleri bir vatandaşı durdurdu. Alkol testi yapılan vatandaş, 0,29 promil alkollü çıkmasına karşın ticari araç kullandığı için kendisine cezai işlem uygulandı. Bunun üzerine hastanede kan testi yaptıran vatandaşın alkol kullanmadığı anlaşıldı. Ehliyetini geri almak isteyen vatandaş hukuki işlem başlattı.

Yılbaşı nedeniyle denetimleri sıklaştıran İstanbul Emniyeti, Pendik'te bir vatandaşa alkol testi uyguladı. Testte 0,29 promil alkollü olduğu sonucu çıkan vatandaşın kullandığı araç ticari olduğundan ehliyetine 6 ay süreyle el kondu ve 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren zamlarla birlikte 4 bin 500 lira idari para cezası kesildi. Alkollü olmadığını ekiplere anlatmaya çalışan vatandaşa hastaneden rapor alarak itiraz etmesi önerildi.

Hastanede Alkollü Olmadığı Anlaşıldı

Denetimlerde üflediği alkol metrenin 0,29 promil alkollü oldüğünü belirlediği vatandaş, polislerin önerisiyle hastaneye gitti. Hastanede yapılan kan testi sonucunda alkol kullanmadığı anlaşılan vatandaş, hastaneden aldığı raporla birlikte emniyetin yolunu tuttu.

Olayı takip eden ilk mesai günü emniyete giden vatandaş aldığı cevapla ikinci bir şok yaşadı. Emniyette alkollü olmadığını ispat eden raporu gösteren vatandaş, "Kusura bakmayın. Kolonya kullanmış olabilirsiniz, alkollü gösteren bir meyve veya benzeri bir şey tüketmiş olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda alkol metre bazen alkol algılayabiliyor. Ancak bizim bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok. Cezaya itiraz etmek için dava açmanız gerek." yanıtını aldı.

Dava Açmak Zorunda Kaldı

Emniyetten aldığı yanıtla bir kez daha şoke olan adam, alkollü olmadığını ve haksız yere ceza yediğini ispatlamak için dava açmak zorunda kaldı. Ancak bu tip davaları araştıran vatandaş, davanın sonuçlanmasının en az 4 ay süreceğini öğrenince mağduriyetini dile getirmek istedi.

Kartal'da çalıştığını ve işi gereği sürekli araba kullanması gerektiğini söyleyen vatandaş, 6 ay süreyle ehliyetine el konulmasından ötürü işlerinin aksadığını söyledi. Yediği para cezasını artık unuttuğunu söyleyen vatandaş, davanın da en az 4 ay süreceğini söyleyerek, bu süre zarfında işini yapamamaktan dolayı ciddi bir mağduriyet yaşayacağını ifade etti. Bu konuda yetkililerden yardım isteyen vatandaş, yanlış kesilen cezasının kaldırılarak ehliyetinin geri verilmesini istedi.