Kurban eti nasıl paylaştırılır? Kurban eti kimlere verilir, kimlere verilmez?
Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte kurban etiyle ilgili paylaşımlar da sıklık kazandı. Bilindiği üzere Kurban Bayramı, yalnızca et alıp yemek değil, evine et girmeyen zor durumdaki kişiler ile paylaşmak anlamına gelir. Bu kapsamda da kurban etinin kime verileceği, nasıl pay edileceği merak konusu oldu.
Kurban ibadetini yerine getirecek olan milyonlarca Müslüman, kurban etinin nasıl paylaştırılacağını araştırıyor.
Kurban eti nasıl dağıtılır?
Kurban etinin nasıl dağıtılacağına ilişkin bilgiyi Hz. Peygamber veriyor. Kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılması ve kalan kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir.
Kurban etinin tamamının evde bırakılması da mümkündür fakat maddi durumu iyi olan Müslümanların, toplumda et yiyemeyecek durumda olan kişilerin olduğu bir dönemde kurban etinin büyük bir bölümünün dağıtılması uygun görülmüştür. Şafi mezhebine göre ise kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi önerilmiştir.
Kurban derisi satılır mı, kurban parası deri parasıyla ödenir mi?
Kurbanın derisi, yünü, bağırsakları ve kemikleri gibi eti dışındaki parçalarının sahibine gelir elde etmek amacıyla satılması caiz değildir. Kurban sahibi bu parçaları evde kullanabileceği gibi birine karşılıksız olarak verebilir. Satacak olursa parasını tasadduk etmesi gerekmektedir.
Kurban parçalarının satımı halinde parasının hayır işlerinde kullanılmasının dinen caiz olduğu kişilere verilmesi gerekir. Çünkü bu parçalar kurban ibadetinin devamı olarak görülmelidir.
Kurban ücretle kesiliyorsa, kesim ücreti kurbanın eti ya da derisi ile ödenmez. Hayvanın kesim ameliyesi ibadetten kabul edilmez. Bu nedenle kurban kesen kasabın ücret alması gerekir. Kesim işini yapan kişiye kurbanın derisi ya da etinin bir bölümü ücret olarak verilememektedir.