KYK Borç Ödeme ve Sorgulama Ekranı! Erken Ödeme İndirimi Var Mı?
KYK borç ödeme işlemleri değişik kanallardan yapılabiliyor. Bu haberimizde sizlere KYK borç ödeme ve sorgulama işlemleri hakkındaki resmi bilgileri paylaşacağız
Ziraat Bankası KYK Borç Ödeme
KYK borç ödemesi için Ziraat Bankası şubeleri ya da Ziraat Bankası internet şubeleri kullanılabiliyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrencilere tahsil hayatları sırasında verdikleri kredileri, öğrencinin eğitim hayatı bittikten sonra ödemesi taahhüdü ile verir.
Kredi Yurtlar Kurumu vermiş olduğu borcun tahsil edilme işlemini Vergi Dairelerine yönlendirir. Vergi daireleri bahse konu borçları yapılandırır. Yapılandırılan borçlar Ziraat Bankasına 6552 Madde 73 Kesinleşmiş Alacaklar ( Özel Tahak)-6122 sayılı vergi kapsamı içinde ödenir.
Ziraat Bankasına KYK borç ödeme işlemini yapmak için kullanılabilecek adres şudur: https://www.ziraatbank.com.tr/tr/Bireysel/Odemeler/Pages/KykOdemeleri.aspx
KYK Borç Ödeme Zamanı
KYK borç ödenmesi için kredi kullanmış olan öğrenciler, eğitim hayatlarını tamamlandıktan sonra 2 yıllık sürenin bitmesini takiben herhangi bir tebligat beklemeden ödemekle yükümlüdürler. Alınan kredi tutarı, kaç ay boyunca kredi alındı ise o kadar ayda geri ödenebilir. (Tercihe bağlı olarak peşin de ödenebilir.) KYK kredisi alırken, öğrencilerin imzalamış olduğu ‘’Burs/ Kredi Taahhüt Senetleri’’ üzerinde bu bilgiler yer almaktadır.
Vergi Dairesi KYK Borç Ödeme
KYK borçları vergi dairesine gidilerek ya da internet ortamından ödenebilir. Bunun için kullanılabilecek adres linki şudur: https://intvrg.gib.gov.tr/index.jsp?gn=odeme
KYK Borç Sorgulama
KYK borcu aşağıdaki link yardımı ile sorgulanabilir. Böylece ödeme yapılacağı zaman devlete olan borç miktarı kesin olarak öğrenilebilir. KYK borcu sorgulama için kullanılabilecek link şudur:
https://kygm.gsb.gov.tr/Sayfalar/2771/2607/online-islemler.aspx
KYK Borç Ödeme Erken Ödeme İndirimi
KYK borcu ödemesinde 2 yılın bitmesi beklenmeden bütün borcun mezuniyet sonrası ilk yıl ya da ikinci yıl içinde ödenmesi halinde devletin uyguladığı indirimler şunlardır:
• Sadece Türkiye İstatistik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artıştan ileri gelen borcun % 30’u oranında indirim yapılır.
• Bütün borç ikinci yıl içinde ödendiği takdirde % 20 oranında erken ödeme indiriminden yararlanılabilir.
KYK Borç Silinmesi
KYK borcu bazı durumlarda silinebilir. Bu özel durumlar şunlardır:
• Öğrenim hayatı sırasında Kredi ve Yurtlar Kurumundan borç almış bulunan fakat daha sonra devlete bağlı tam teşekküllü bir hastaneden ‘’Hayatını çalışarak kazanamaz ‘’ ibaresi bulunan bir rapor getirenlerin KYK borcu silinir. İlgili yazı ve rapor hastanenin sağlık kurulu tarafından onaylanmış bir heyet raporu olmalıdır.
• Öğrenim hayatı sırasında kredi almakta iken ya da kredi aldıktan sonra ölenlerin borçları silinir.
KYK Borç Ödeme Koşulları
KYK borç ödeme şartları şunlardır:
• Borcu olan kişi tahsil hayatı bitimini takip eden 2 yıl bitince borcunu ödemekle yükümlüdür.
• Kredi Yurtlar Kurumuna olan borç, kaç yıl boyunca kredi alındı ise o kadar yıl içinde geri ödenmelidir. Yani borçlar kredi alınan süre zarfında tahsil edilir.
• Ödemeler aylık taksitler halinde olmalıdır.
• Ödemelere ait en son ödeme süresi, aylık olarak belirlenen sürede en son iş günü mesai bitiminde sonlanır.
Eğer borcu bulunan kişinin, ödeme için başvuruda bulunduğu tarih itibariyle herhangi bir SGK bölümü (Emekli Sandığı, SSK ya da BAĞ KUR) ile bağlantısı yok ise bu durumun borçlu tarafından KYK’ya bildirilmesi gerekir.
Böyle bir durumda borç ödemesi birer yıllık süreler halinde uzatılır. Fakat uzatma sırasında da kredi bitim tarihi esas alınarak endeks uygulanır.Borcun ertelenmesi isteniyor ise borcun ödenmesi gereken tarihten bir ay önce www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-devlet sitesine giriş yapılmalı ve borç erteleme isteminde bulunulmalıdır. Talep yapılmadığı takdirde borç ertelenmez.KYK borç ödeme konusundaki yükümlülükler bunlardır.