KYK borçlarında faizler silindi mi? KYK borç sorgulaması nasıl yapılır?
Geçtiğimiz ay CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Twitter’dan yaptığı paylaşım sonrasında yurdun gündeminde bir anda KYK borçları yer almaya başladı. Kemal Kılıçdaroğlu söz konusu paylaşımında KYK borcu olan gençlere “Ödemeyin” çağrısında bulununca, AK Parti kabine toplantısında bu konu ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay kabine toplantısı sonrasında KYK kredi borçlarında faizlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, KYK kredi borcu olan vatandaşların borçlarında faizlerin silineceğini ve sadece anapara ödemelerinin yapılacağını açıkladı. Bu açıklama sonrası vatandaşlar KYK kredi borç durumunu sorgulamaya başladı. Peki KYK borcu nasıl sorgulanır? İşte detaylar…
ERDOĞAN MÜJDEYİ DUYURMUŞTU
Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ekonomik katkı sağlamak amacı ile burs ya da kredi olarak destek ödemesi yapılıyor. Öğrenciler burs ödemelerinden geri ödemesiz şekilde yararlanabiliyorken, kredi ödemeleri belli şartlar altında geri ödenmek üzere kullanılabiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemlerde KYK borcu olan vatandaşların talep ve şikayetleri ile faizlerin sıkça gündeme gelmesinden sonra, 8 Temmuz kabine toplantısı sonrasında KYK faiz açıklamasında bulunmuştu. Müjdeli haberi alan KYK borcu olanlar, KYK kredi borçlarını sorgulamaya başladı.
KYK KREDİ BORCU NASIL SORGULANIR?
KYK kredisi kullanmış olan ve KYK borcu olan vatandaşlar, borçlarını E-Devlet sistemi üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi sitesi üzerinden sorgulayabiliyor. Vatandaşlar, GİB resmi internet sitesine kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yapabiliyor. Vatandaşlar, daha sonra site üzerinde “Vergi Borçları” sekmesinde öğrenim kredi borçlarını işaretleyerek KYK kredi borçlarını sorgulayabiliyor. KYK kredi borçları banka kartları, kredi kartları ya da taksitle nakit olarak ödenebiliyor.
KYK KREDİ BORCU NASIL HESAPLANIYOR?
KYK kredi borçları, öğrencilere katkı kredilerinin verildiği tarihten itibaren, öğrenim süresi sona erene kadar geçen sürede ya da herhangi bir sebepten kredinin kesilmesine kadar, öğrenci adına üniversite hesaplarına ödenen miktarlara, katkı kredisi verilen öğretim yılının Ocak ayından itibaren son kredi alınan yılın Aralık ayındaki TÜİK Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artışları üzerinden hesaplanıyor. Ancak Erdoğan, bu artışların uygulanmayacağını ve sadece anaparanın ödeneceğini açıkladı.