Lastik üretim tarihi nerede yazar, nasıl öğrenilir?

Otomobillerin demirbaşlarından olan lastiklerin üretim tarihi oldukça önemlidir. Lastik üretim tarihi nasıl öğrenilir merak edenler için tüm bilgiler haberimizde yer alıyor.
Lastik üretim tarihi nerede yazar, nasıl öğrenilir?

Otomobillerde güvenliği sağlayan en önemli etkenlerden biri araba lastikleridir. Lastikler aracın hem yükünü alır hem de yol tutuşu sağlar. Otomobili daha kolay ve rahat bir şekilde kullanmanıza yarayan lastiklerin kullanımı kadar değiştirilmesi de önem arz ediyor. Yazlık ve kışlık olarak farklı dönemlerde farklı özelliklere sahip lastikler kullanılıyor. Birçok kişi ise lastiklerinin üretim tarihini öğrenmek istediği için lastik üretim tarihinin nerede yazdığını araştırıyor.

Lastik üretim tarihi nerede yazar?

Lastikler doğru koşullarda saklandığında ve kullanıldığında 10 yıllık ömrü vardır. Lastikler üretim tarihinden itibaren 10 yılı aşmışsa yenileri ile değiştirilmelidir. Lastik üretim tarihini öğrenmek için ise yapılması gereken oldukça basit.

Lastik üretim tarihini öğrenmek için lastiğin yan tarafındaki DOT ile başlayan koda bakılması gerekiyor. Bu kodun son 4 hanesi lastik üretim tarihini göstermektedir. 4 rakamdan oluşan tarihte ilk iki rakam üretim haftasını, son iki rakam ise üretim yapılan yılı işaret etmektedir.

Örneğin 1520 sayısı ile biten DOT kodu, lastiğin 2020 yılının 15. Haftasında üretildiğini göstermektedir. Türkiye’de yoğun araç kullanımı nedeniyle lastik ömrü genellikle 3-5 yıl kadar oluyor. Bu nedenle ömrü dolan lastiklerin bir an önce değiştirilerek hem can hem de mal güvenliğinin sağlanması gerekiyor.

Otomobil lastikleri nasıl saklanmalı?

Otomobil lastiklerinin ömrü için önemli olan lastiklerin saklama koşullarıdır. Lastikleri depolamadan önce yapılması gereken ilk işlem derinlemesine temizliktir. Sonrasında ise lastiklerin saklandığı ortamın kuru, serin ve güneşten uzak olması gerekir. Lastikler plastik bir torbada yatay ya da dikey olarak saklanabilir. Ayrıca lastiklerin yağ, yakıt ve ozon gibi kimyasal maddelerden uzak tutulması gerekmektedir.