Maraş depremini nokta atışı doğru bilmişti! Naci Görür beklenen büyük İstanbul depremi için tarih verdi

Türkiye Kahramanmaraş depremi ile sarsılırken ne yazık ki yaşanan büyük deprem felaketi sonrası beklenen büyük Marmara depremi endişeleri de arttı. Deprem profesörü Naci Görür Kahramanmaraş depremi sonrası İstanbul depremi için uyarıda bulundu.
Maraş depremini nokta atışı doğru bilmişti! Naci Görür beklenen büyük İstanbul depremi için tarih verdi

Maraş depremini nokta atışı doğru bilmişti! Naci Görür beklenen büyük İstanbul depremi için tarih verdi - Türkiye Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 Pazartesi günü sabaha karşı yaşanan 7.7 şiddetindeki depremle sarsılmış yaşanan şiddetli deprem 10 ilde büyük yıkıma neden olmuştu. 

Yaşanan deprem büyük yıkıma neden olurken aynı gün yaşanan 7.6 şiddetindeki ikinci büyük depremle hasar alan binalarda yıkılmış Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Adana ve Osmaniye illeri ağır kayıplar vermişti. Türkiye son yüzyılın en büyük felaketi ile sarsılırken gözler bir kere daha büyük bir deprem beklenen Marmara Bölgesine çevrildi. 

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?

Kahramanmaraş'ta yaşanan ve tam 10 ili etkileyerek büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremi aynı zamanda Büyük İstanbul depremi için yaşanan endişeleri arttırmıştı. Daha önce yapmış olduğu açıklama ile Kahramanmaraş bölgesine işaret eden ve bu bölgede büyük bir deprem riski olduğunu dile getiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu seferde İstanbul depremi için önemli açıklamalarda bulundu. 

 Kahramanmaraş depremi için yaptığı uyarıda haklı çıkan Prof. Naci Görür yaptığı yeni açıklamasında "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum. İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur" diyerek İstanbul için de deprem riskinin yüksek olduğunu dile getirdi. 

 BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ ŞİDDETİ NE KADAR, KAÇ ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR?

İstanbul'da da riskin büyük olduğunu belirten Prof. Görür "Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum" diyerek depremin yakın olduğunu söyledi.

Naci Görür "Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük. İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz" diyerek depremin şiddetini 7.5 olarak tahmin etti. Depremin şiddetinin daha düşük olmasına rağmen hasarın büyük olabileceğini belirten Görür "İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur. Diğer yandan Maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz" diyerek riskin büyük olduğunu dile getirdi.