Maymun Çiçeğinde Toplu Aşılama Gerekiyor mu? DSÖ'den Önemli Açıklama

Covid-19 pandemisinin ardından şimdi de maymun çiçeği tüm dünyada endişe yaratmaya başladı. Tekrar toplu aşılanma gerekecek mi merak ediliyor. DSÖ'den konuya ilişkin önemli açıklama geldi.
Maymun Çiçeğinde Toplu Aşılama Gerekiyor mu? DSÖ'den Önemli Açıklama

Maymun çiçeği virüsü dünya genelinde endişeyle takip ediliyor. Koronavirüs salgınında olduğu gibi toplumun toplu olarak aşılanmasına gerek olup olmayacağı merak edilen konulardan bir tanesi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri tarafından 75. Dünya Sağlık Asamblesi kapsamında maymun çiçeği virüsüne ilişkin detaylı bir açıklama yapıldı. Açıklamada salgının nasıl ortaya çıktığının kesin olarak belirlenemediği bilgisine yer verildi.

DSÖ açıklamasında 20'den fazla ülkede ortalama 200 maymun çiçeği vakasının tespit edildiği belirtildi. DSÖ Salgın Hastalıklar Direktörü Dr. Sylvie Briand bir konuşma yaptı ve "Virüsün dizilimi, türünün endemik ülkelerde rastladığımız türlerden farklı olmadığını ve salgının muhtemelen daha çok insan davranışındaki bir değişiklikten kaynaklandığını gösteriyor" ifadelerini kullandı. Daha önceki salgınlardan yola çıkılarak şu anki salgının kontrol edilebilir düzeyde olduğu fakat ilerleyen zamanlarda daha fazla vaka beklendiği de açıklandı.

Maymun Çiçeğinde Toplu Aşılama Gerekiyor mu? DSÖ'den Önemli Açıklama

TOPLU AŞILAMA GEREKECEK Mİ?

DSÖ’nün çiçek hastalığı bölümünün başkanı Dr. Rosamund Lewis, maymun çiçeği virüsünün hızlı yapılmadığını ve bulaşmadın da yakın temasla gerçekleştiğini söyleyerek toplu aşılamaya gerek olmadığını, aşı olan ülkelerin hastaların ya da sağlık çalışanlarının teması sonrasında risk altında olan kişilere aşı yapabileceğini, izolasyon ile kontrol edilebileceğini söyledi.

DSÖ, maymun çiçeği hastalığının geçmişteki çiçek hastalığına çok benzediğini, virüsün hayvandan insana ve insandan insana yakın temas ile bulaştığını, çiçek hastalığında kullanılan aşının bu virüste de %85 koruma sağladığını açıkladı. Virüsün cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığına ilişkin belirsizlik devam ediyor. Virüsün kuluçka süresi de genel olarak 6-13 gün olarak açıklandı. Bu sürenin 5-21 gün arasında da değişebileceği bilgisi paylaşıldı.