Meyve Fiyatları İkiye Katladı, Daha da Artması Bekleniyor

Mart ayında meydana gelen don olayları nedeniyle meyve fiyatları ikiye katladı. Daha da artış olması bekleniyor. Dondan zarar gören çiftçiler destek bekliyor.
Meyve Fiyatları İkiye Katladı, Daha da Artması Bekleniyor

Üretim maliyetlerinin artışı nedeniyle artan meyve fiyatları, mart ayında yaşanan don ile birlikte daha da artacak. 20 Mart 2022'de yaşanan don olayının Çukurova'daki etkileri uçaktan çekilen fotoğraflar ile ortaya çıktı. Bu mevsimde yeşil bir görüntüye sahip olması gereken meyve bahçeleri sarardı. Erkenci sert çekirdekli meyveleri daha çok etkileyen don nedeniyle bu ürünlerde rekolte kaybı yaşanacak.

Dünya'nın haberine göre; Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, meyvelerde ciddi hasarlar meydana geldiğini söyleyerek: "Bölgede şeftali, nektarin, erik ve erkenci kayısı üretiliyor. Türkiye'nin ilk kayısısı mayısın ortasında Adana'da çıkıyor. Bunların çiçekleri de zarar gördü. Geçen hafta Malatya tarafında da don olmuş ve kayısılar zarar görmüş. Bu durumda bu sene ne erkenci, ne orta-geççi Malatya kayısısı piyasaya beklenen oranda girmez" açıklamasında bulundu.

Meyve Fiyatları İkiye Katladı, Daha da Artması Bekleniyor

ÇİFTÇİLER DESTEK BEKLİYOR
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da çiftçilerin mağdur olduğunu, kayısı ve şeftalinin tamamen bittiğini, dondan zarar gören çiftçilerin Tarım İlçe Müdürlüklerinden destek beklediğini, tarla ve bahçelerdeki zararın büyük olduğunu vurguladı. Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan denetlemelerin Bakanlığa iletilecektir. Bakanlığın bu durumu dikkate alarak çiftçilerin zararının karşılanması için adım atması durumunda dilekçe verecek çiftçilerin bundan yararlanacağını söyledi.

Meyve Fiyatları İkiye Katladı, Daha da Artması Bekleniyor

MEYVE FİYATLARI ARTACAK
Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, üretimdeki düşüşün maliyet artışları de don olayından kaynaklı olduğunu, rekolte kayıpları nedeniyle ürün fiyatlarının da arttığını, geçen sene 6-8 TL arasında olan sert çekirdekli meyvelerin 15-20 TL'ye kadar çıktığını söyledi. Maliyet artışının üreticiye zarar verdiği bunun da tüketicilere olumsuz yansıyacağı kaydedildi.

Emlak365.com