Milyonların dikkatine! İstanbul'da 3 ilçe taşınacak! Orada oturuyor olabilirsiniz

Türkiye'yi yasa boğan depremin meydana gelmesinin ardından birçok kişi hayatını kaybederken uzmanlar İstanbul'da beklenen büyük bir deprem için uyarılarda bulundu.
Milyonların dikkatine! İstanbul'da 3 ilçe taşınacak! Orada oturuyor olabilirsiniz

Kahramanmaraş merkezli depremin meydana gelmesiyle 10 çevre il depremin etkisinden büyük bir enkazla çıkmış ve 45 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybetmişti. Birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korkutucu depremin meydana gelmesinin ardından uzmanlar İstanbul noktasında vatandaşlara uyarıda bulunmuştu. 

Türkiye'yi yasa boğan depremin meydana gelmesinin ardından birçok kişi hayatını kaybederken uzmanlar İstanbul'da beklenen büyük bir deprem için uyarılarda bulundu. Uzmanların uyarısının ardından milyonların gözleri İstanbul'a çevrilirken önceki gün Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde Ulusal Risk Kalkanı'nın ön toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda uzman isimler deprem için risk analizi yaparken aynı zamanda bazı ilçelerin taşınmasında fayda gördüklerini dile getirdiler. 

DEPREM VE KURAKLIK KONU ALINDI!

Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilen ve gündeminde deprem konu olan toplantıya jeoloji, sismoloji, şehircilik, inşaat, mimarlık, sosyoloji gibi birçok alandan uzman isimler katıldı. Toplantıda bazı ilçelerin taşınmasının uygun olunduğu dile getirilirken yapılan açıklamada pek çok ifadeye yer verildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy yaptığı açıklamada ''Toplantıya 10 jeofizik ve jeolog uzmanı katıldık. Bizler Türkiye deprem bölgesi olduğunu tüm illerin risk altında olduğunu dile getirdik. Acil önlemlerle hasarı aza indirmemiz gerektiğini söyledik. Bu illerde 4 katı geçmeyecek evlerin, köylere ise tek katlı köy evlerinin yapılacağı belirtildi. Ayrıca yapılacak evler düz alanlar yerine yüksek yerlere ve fay hatta geçmeyen yerlere inşa edilecek. İstanbul'da yeni yerleşim yerleri yapılacak.'' dedi. 

''BİLİMDEN ÇIKILMAMALI''

İfadelerine devam eden Ersoy kuraklığın artacağından bahsederken "Esenler'de bulunan askeri alanda kentsel dönüşüme başlandı. Bu alana 3 ilçenin taşınabileceği belirtildi. Haliç'in güneyi ve Silivri'ye doğru kesimlerde zemin koşullarına uygun yerler yapılacak. Zemine göre çalışmaların başlandığı konuşuldu. Toplantıda sadece depremi konuşmadık, kuraklık da konuşuldu. Bu yazın daha sıcak geçeceği, barajlarda yüzde 17 su kaldığı ve kuraklığın daha artacağı da dile getirildi." ifadelerini kullandı. 

9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Nükhet Hotar güvenli şehirler için aklın biliminden dışarı çıkılmaması gerektiğini vurgularken "Güvenli ve dayanıklı şehirler için aklın ve bilimin yolundan çıkılmamalı. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'ni son derece doğru bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Ülke olarak büyük acı yaşadığımız bu dönemde Cumhurbaşkanımızın kentlerin geleceğine ilişkin yapıcı ve kucaklayıcı açıklamaları; insan odaklı vizyonu son derece değerliydi. DEÜ'nün bölgeden topladığı verileri ve yaptıklarını paylaşma fırsatı da bulduk. Deprem bölgesinde inceleme yapan hocalarımız, deprem riski ve senaryoları üzerine değerlendirme yaptılar. Hem çözüm önerimizi paylaştık hem de afete dirençli şehirlerin ve yapıların inşa edilmesinde bilimden yararlanılması gerektiğini vurguladık." dedi.