Miras, Burs, Emeklilik, Adli İşlemlerde Gerekli! e-Devlet'ten Nüfus Kayıt Örneği Nasıl Alınır?
E-Devlet nüfus kayıt örneği almak isteyen vatandaşlar öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapmalıdır. Bu sisteme giriş yapmak isteyen vatandaşlar kimlik kartlarının üzerinde yazılı olan T.C. kimlik numaraları ile sisteme giriş yapar iken kullanması gerekir.
Buna göre T.C. kimlik numarasını yazan vatandaş ardından alt kısmına da E-Devlet şifrelerini girmelidir. E-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar kendi seçtikleri yakın bulunan ya da farklı bir PTT şubesine giderek E-Devlet şifrelerini talep edebilir.
Bu safhada PTT şubesine giderken kimlik doğrulamak için kimlik kartının ya da kimlik doğrulama yollarından birinin yanlarında bulundurmaları gerekir. Bu işlemin ardından E-Devlet şifrelerini de yazarak sisteme giriş yapılır. Bu işlemin ardından arama kısmına Nüfus Kayıt Örneği Sorgulama yazarak aradıkları belgeye ulaşabilirler.
Nüfus Kayıt Örneği Nedir?
Nüfus kayıt örneği belgesi, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan belgelerdir. Bu belgelerin içeriği nüfus kayıt örneğini talep eden kişi bilgilerinden oluşur. Buna göre bu belgede yer alan bilgiler, kişinin anne, baba, eş ve çocuk gibi aile fertlerinin bilgilerinin de içinde bulunduğu resmi bir evraktır. Bu belgenin diğer adı aile nüfus kayıt belgesi olarak da yer alır.
Bir diğer örnek ise tam vukuatlı nüfus kayıt örneğidir. Bu belgede ise yer alan bilgiler adres, soyadı değişikliği, çifte vatandaşlık bilgileri ya da yabancı uyruk vatandaş bilgileri gibi detayların da yer aldığı detaylı resmi bir evraktır. Genellikle kişilerin vize başvurularında istenilir.
Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Nedir?
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği belgeleri ise çoğunlukla kişilerin yurtdışına çıkmak istedikleri zaman vize başvurundan bulunurlar ise istenen ve kullanılan belgedir. Bu belgede yer alan bilgiler tüm aile bireylerini kapsar ve belgeye tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği de denilmektedir.
Bu nüfus kayıt örneği belgesinin içeriğini tüm aile bireylerinin isim, soy isim, baba adı, anne adı, doğum yeri ve tarihi, medeni hali ve dini, tescil tarifi bilgilerini kapsar. Düşünceler bölümü yer alır ve bu bölümde vize başvurusu için gerekli bilgilerle doldurulması istenir. Evlenme, doğum, boşanma, vatandaşlık varsa eksiksiz doldurulması zorunludur.
Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Hangi Alanlarda Kullanılır?
Nüfus kayıt örneğinin kullanılma alanları kişinin belgeyi talep etme sebebine göre değişir. Kişi belgeyi talep ettikten sonra belli kurumlara iletebilir. Buna göre belgenin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
• Talep edilmesi durumunda farklı Bakanlıklara iletilir.
• Asker alımı işlemlerinde de istenen belge Milli Savunma Bakanlığı’na iletilir.
• Adli makamlarda da talep edilir
• Adli işlemlerle sınırlı kolluk kurumları
• Dış kaynaklı temsilcilikler
• Evlilik işlemleri takiben Evlendirme Daireleri
• Vefat durumlarında resmi sağlık kuruluşları tarafınca istenir
• Burs gibi işlemlerde isteyen kurumlara
• Vize işlemleri
• Miras işlemleri
• Emeklilik işlemleri
• Eğitim işlemlerinde yüksek öğretim kurumlarınca istenebilir
• İş başvurularında talep edilir ise
• Tayin işlemleri için talep edilir ise kullanılabilir.
Nüfus Kayıt Örneği Almak İçin Para Ödenir Mi?
Nüfus kayıt örneği almak için para ödemesi yapmak gerekmez. E-Devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde talep edildiği zaman alınabilir. Bu kısımda nüfus kayıt örneği sorgulaması yapmak için gerekli olan E-Devlet şifresinin temini sürecinde PTT şubesine ödeme yapılır. E-Devlet şifresini ilk kez alan vatandaşlar için ücret 2 TL olarak belirlenmiştir.
Şifresini daha önce 2 TL ödemesini gerçekleştirerek almış olan vatandaşlar için şifrenin unutması ya da kaybolması gibi durumlarda tekrar şifre alınması gerekir. Buna göre ise 4 TL ödeme yaparak şubeden alınabilir.