Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödemesi (Bandrol Ödeme) Nasıl Yapılır? MTV Ödeme Kanalları
MTV ödemeleri hem online yöntemlerle hem de PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar üzerinden ödenebiliyor. Bandrol ödeme işlemleri her yıl iki taksit halinde ödenir. Tercihe göre tek seferde peşin ödeme de yapılabilir.
Bandrol Ödeme Zamanı
Bandrol ödemesi zamanı yasal olarak belirlenmiştir. Motorlu taşıtlar vergisinin ilk ödemesi her yıl 1.Ocak ile 31.Ocak arasında tamamlanmalıdır. İkinci ödeme dönemi ise yasal olarak 1.Temmuz ve 31.Temmuz olarak belirlenmiştir.
Bandrol Ödeme Yapılabilecek Kanallar
Bandrol ödemesi için GİB resmi internet sitesinden yararlanılabilir. Bunun yanı sıra bazı bankalar da motorlu taşıt vergisi kabul etmektedir. Motorlu taşıtlar vergisi mükellefin tercihine göre kredi kartı ile ya da nakit olarak ödenebilir.
Bankalar motorlu taşıt ödemesinde vergi mükellefine 6 aya kadar taksit imkanı da veriyorlar. Bu imkanı her banka sunmadığı için konuyu takip etmek gerekir. Bunların dışında PTT şubeleri üzerinden de motorlu taşıt vergisi ödenebiliyor. PTT şubeleri kredi kartı ile ödeme kabul etmemektedir. PTT şubelerinden ödeme yapılması halinde nakit para kullanılmalıdır.
İnternet Üzerinden Bandrol Ödeme
İnternetten bandrol ödeme kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinin girişi ile yapılabiliyor. Bu işlem için izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:
• İlk önce vergi dairesinin resmi web sitesine giriş yapılır.
• Bu bölümden ‘’Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Ödeme’’ yazısına tıklanır.
• Bu menü altında araca ve araç sahibine ait bilgiler istenir. Bu bilgiler şunlardır:
- Bandrol ödeme işlemi yapılacak aracın plaka numarası,
- Araç sahibinin TC kimlik numarası ya da vergi numarası, bu bilgileri dolduran kişi gerçek kişi ise kendi TC kimlik numarasını tüzel kişi ise vergi numarasını yazmalıdır.
- Aracın tescil tarihi, yeni araçlar için tescil tarihi bölümüne aracın trafiğe ilk çıktığı tarih bilgisi girilebilir.
Araç ikinci el ise noter satış sözleşmesinde bunan satış tarihi bilgileri girilir. İkinci el araçlarda tercihe bağlı olarak araç ruhsatı üzerinde kayıtlı tarih de yazılabilir.
• Araçta özel plaka olup olmadığı ( kişi ismi, şirket ismi vb.)’dır. Özel Plaka olup olmadığı bölümüne sadece ‘’Hayır’’ yazılması yeterlidir.
• Bütün bu bilgilerin eksiksiz ve doğru olarak girişi yapıldıktan sonra ödeme yapılır.
• Bahse konu ödemenin yapıldığına dair yazılı belge alınması gerekiyorsa bilgisayardan alınan tahsilat makbuzu önce vergi dairesine onaylatılır daha da sonra resmi işlemlerde kullanılır.
Bandrol Ödeme Gecikmesi
Bandrol ödemesi yukarıda bildirilen tarihler geçtiği halde yapılmaz ise vergi mükellefi Maliye Bakanlığından gelen bir posta ile yazılı olarak uyarılır. Bütün bunlara rağmen ödeme yapılmadığı takdirde vergi dairesi ödeme yapmakla yükümlü kişinin banka hesaplarına haciz koydurur. Bu haciz ile birlikte ödenmesi gereken tutar borçlunun banka hesabından tahsil edilir.
Motorlu taşıtlar vergisi ödemesi için gecikme yapılan her ay için aylık % 2.5 oranında gecikme faizi ödeme yapılacak ana paranın üzerine eklenir. Ödeme tarihi geçirildikten sonra borçlu internet üzerinden kredi kartı ile ödeme yapmak istediğinde bir önceki bölümde anlatılan basamaklar izlenir fakat ödeme yapmadan önce ’’Vadesi Geçmiş MTV’’ yazısı seçildikten sonra ödeme yapılmalıdır.
Motorlu Taşıt Vergisi Hesaplanma Kriterleri
MTV hesaplanması için göz önüne alınan parametreler şunlardır:
• Binek aracının yaşı ve silindir hacmi,
• Kamyon kamyonetlerde aracın yaşı, silindir hacmi ve azami toplam ağırlığı,
• Otobüslerde aracın yaşı, silindir hacmi ve oturma kapasitesi kriterleri, Motorlu Taşıt Vergisi hesaplanırken önemlidir.
Bandrol ödeme işlemleri için dikkat edilmesi gereken yasal bilgiler bunlardır. Bu konuda en önemli nokta ödeme tarihinin geçirilmemesidir.