MTA diri fay hattı haritasını yayınladı! Ankara'nın batısına dikkat
MTA diri fay hattı haritasını yayınladı! Ankara'nın batısına dikkat: Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Türkiye'deki diri fay hattı haritasını güncelledi. Olası Kuvaterner Fayı hakkında bilgiler sunuldu. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre Ankara'nın batısında bulunan fay hattının diri olmadıkları kesin olarak kanıtlanmamış faylar sınıfında yer aldı.
Türkiye Diri Fay Haritasında diri fayların kendi içinde dört sınıfa ayrıldığı açıklandı. Deprem yüzey kırığı olarak adlandırılan kırıkların 1900 ile günümüze kadar geçen zaman aralığındaki yüzey kırılmasıyla oluşan büyüklükte deprem üretmiş fay olduğu söylendi. Holosen fayının ise son 11 bin yılda yaşanan yüzey kırılmalarının büyüklükte deprem üretmiş fay olduğu açıklandı.
ANKARA'NIN BATINA DİKKAT
Ankara'nın batı kesiminde yer alan diri fay ile ilgili MTA tarafından yayınlanan raporda şu ifadelere yer verildi;
“Bu kapsamda hazırlanan ‘1:250.000 Ölçekli Türkiye Diri Fay Haritası Serisi Ankara (NJ 36-2) Paftası’ içerisinde, Ankara’nın yaklaşık 20 km batısına rastlayan bir alanda K45°D doğrultulu, 5.5 km uzunluğunda ‘Olası Kuvaterner Fayı veya Çizgisellik’ yapısı haritalanmıştır.
Söz konusu yapı güncel tektonik yapı içerisinde bölgesel konumu göz önünde bulundurularak belli bir sürekliliği olan ve güncel morfolojiyi birebir denetleyen bir fay olarak değerlendirilmiş ve haritalama kapsamına alınmıştır. Bununla birlikte bu yapının Anadolu’nun neotektonik dönem yapısal evrimi sürecinde terk edilmiş tektonik bir yapı olması da mümkündür." denildi.