MTA yenilenmiş diri fay hattı haritası! En riskli ve en güvenli iller güncellendi!

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem felaketinin ardından Türkiye’de deprem potansiyeli olan iller araştırılmaya başlandı. MTA yenilenmiş diri fay hattı haritası ile beraber deprem riski olan veya olmayan iller için güncelleme yapıldı.
MTA yenilenmiş diri fay hattı haritası! En riskli ve en güvenli iller güncellendi!

Türkiye’de deprem ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük depremin felaket ile sonuçlanmasının ardından insanlar yaşadıkları yerlerin deprem riski olup olmadığını araştırmaya başladılar. Son depremlerle beraber fay hatlarında da bazı değişiklikler meydana geldi. Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yenilenmiş diri fay hattı haritası yayınlandı. Bu haritaya göre Türkiye’de 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek 485 diri fay hattı üzerinde kurulmuş çok sayıda il bulunuyor.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE HANGİ İLLER VAR?

Türkiye’de üç önemli fay hattı kuşağı bulunuyor. Bu hatlardan birisi de Doğu Anadolu Fay Hattı olarak biliniyor. Bu fay hattı Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş’a kadar devam ediyor. Ardından Erzincan’dan itibaren bu fay hattı Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE HANGİ İLLER VAR?

Kuzey Anadolu Fay Hattı Türkiye’nin kuzeyinde doğu – batı yönünde uzanmaktadır. Saros Körfezi’nden başlayan bu fay hattı Doğu Anadolu’da Aras Vadisi’ne kadar sürmektedir. İstanbul, İzmit, Adapazarı, Düzce, Bolu, Amasya, Tokat, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum, Bingöl ve Van bu fay hattı üzerindedir.

BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE HANGİ İLLER VAR?

Ege Bölgesi’nde bulunan Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde Çanakkale, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta, Manisa, Burdur, Muğla gibi iller yer almaktadır. Bu illerin bazı ilçelerinin üzerinden direkt olarak fay hattı geçmektedir. Bölgede sık sık deprem üreten fay hattı oldukça diri olarak tanımlanmaktadır.

MTA yenilenmiş diri fay hattı haritası! En riskli ve en güvenli iller güncellendi!

MTA DİRİ FAY HARİTASINDA EN RİSKLİ İLLER!

MTA diri fay hattı haritasına göre birinci derecede riskli olan illerin İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt oldukları bildirildi.

MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ İLLER!

MTA yenilenmiş diri fay haritasında deprem riski en az olan iller açıklandı. Buna göre bu iller dördüncü ve beşinci risk grubunda yer alıyorlar. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az riskli iller olarak güncellendiler.