Naci Görür'den bir il için deprem uyarısı! Aktif faya yakın

Son dönemde yaptığı açıklamalar ile gündeme gelen Deprem Uzmanı Naci Görür bugün yaptığı son açıklama ile birlikte bir il için deprem uyarısı yaptı.
Naci Görür'den bir il için deprem uyarısı! Aktif faya yakın

6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından yaptığı açıklama ve uyarılar ile gündemde yer alan Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı son paylaşım ile bu defa Antalya ili için uyarılar yaptı.

Antalya her ne kadar deprem bölgesi olmasa da aktif faylara yakın olması nedeni ile dikkatli olunması gerektiğinden bahseden Görür, yaptığı açıklamalarda inşası devam eden bölgeler için de konuştu.

AKTİF FAYA YAKIN!

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Antalya ili hakkında merak edilenlere, konferansta bahsi geçen konuşmaların neyden kaynaklandığını ifade eden Naci Görür şu şekilde açıklamalarda bulundu;

"Antalya’da deprem dirençli kentler konusunda bir panele katıldım. Hala bazı arkadaşlar konuşmamın içeriğini soruyor. Basitçe şöyle özetlenebilir:

1-Antalya aktif bir fay zonu üzerinde oturmuyor, içinden bir fay geçmiyor ama birçok aktif faya (deprem kaynağına) yakın. Doğusunda Akşehir, batısında Fethiye-Burdur, güneyinde Helen-Kıbrıs Dalma-Batma zonu ve kuzeyinde ise göller bölgesine ait faylar var. Bu faylar genellikle eğim atımlı normal faylar. Genellikle kente 100 km’den daha yakın olup büyük depremler üretebilirler ve bu depremler de belli ölçüde Antalya’yı etkiliyebilirler.

2-Antalya’nın dağ bölgesinde zemin çok sağlam. Kentin oturduğu ova bölgesinde ise durum farklı. Ova bölgesinin batısında yaygın olarak travertenler yer alır. Bunlar da sağlam ve kuru zeminlerdir. Ovanın batısında çoğu kez kırıntılı genç çökeller ve alüvyonlar bulunur. Bol sulu olan bu birimler kötü kalitede zeminlerdir. Mümkünse buralar çok betona boğulmamalı, ağır ve çok katlı binalar yapılmamalıdır. Özellikle D-B aksında kent genişlememeli ve fay zonlarına yaklaşılmamalıdır."

screenshot-43.png

Yapılan bu açıklamalar ile birlikte Antalya ili için yapımı süren ya da yapılacak olan inşaların bu düzlemde dikkate alınarak yapılması gerektiğinin önemli olduğuna işaret edildi.