Olası Marmara depremi tetikleyecek! Deprem uzmanından o ile deprem uyarısı!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Can Ayday bir açıklama yaparak olası bir Marmara depreminin domino etkisi yaparak yeni depremlere neden olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Can Ayday özellikle bir kente deprem uyarısında bulundu.
Olası Marmara depremi tetikleyecek! Deprem uzmanından o ile deprem uyarısı!

Türkiye’de deprem konusunda önemli gündem maddeleri arasında yer almaya devam ediyor. Gerçekleşen deprem felaketinin ardından vatandaşlar yeni depremlere karşı oldukça endişeliler. Deprem uzmanları yeni bir deprem konusunda zaman veremeseler de Marmara’yı yani İstanbul’u işaret ediyorlar. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Can Ayday ise Marmara depremi ile alakalı olarak bugüne kadar söylenmemiş bir tespitte bulundu.

MARMARA DEPREMİ TETİKLEYEBİLİR

Eskişehir ile alakalı bir tespit yapan Prof. Dr. Can Ayday, “Eskişehir’in İnönü ilçesinden bir fay hattı geçiyor. Bu fay hattının diğer fay hatlarına göre bir farkı bulunuyor. İnönü ilçesindeki fay hattı diğer fay hatlarına göre yer üzerinde bulunuyor. Fayın geçtiği alanda 5 km uzunluğundaki kırık fay aynasını ortaya çıkarıyor. Bu nadir görülen fay hattı olası bir Marmara depreminden etkilenecektir.” dedi.

Marmara depreminin Eskişehir’de deprem oluşturabileceğini söyleyen Prof. Dr. Can Ayday, “Marmara’da meydana gelecek bir deprem domino etkisiyle Eskişehir İnönü’de bir depreme neden olabilir. Bu fayın ucundaki Kuzey Anadolu Fayı’nda hareket olursa doğal olarak Eskişehir İnönü’yü de etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

5 KM'LİK FAY RİSK İÇİNDE

İnönü fayı hakkında konuşan Prof. Dr. Can Ayday, “Yaklaşık 5 kilometre devam eden dümdüz bir fay aynası görüyoruz. Türkiye’de bu kadar büyüğünü görebileceğiniz fay aynası yok. Bu fay pliyosen ve holosen dediğimiz jeolojik zamandan kalma bir kırık. 1 milyon ile 1,8 milyon yıllık bir geçmişi var. Aynı fay geçmişte değişik zamanlarda kırıldı. Bu fay yaklaşık 50 metre atım ile yukarıdan aşağıya inmiş.” şeklinde konuştu.

BURSA VE YALOVA'DA HAREKET OLURSA ESKİŞEHİR'DE DEPREM OLABİLİR

Olası bir deprem riskini değerlendiren Prof. Dr. Can Ayday, “Kahramanmaraş’ta gerçekleşen deprem daha sonra Hatay’daki 6,4 şiddetindeki depremi tetikledi. Hatta Pazarcık’ta olan deprem Elbistan’daki depremi etkiledi. Buna domino etkisi diyoruz. Kuzey Anadolu Fayı’nın ucunda yani Bursa’ya veya Yalova’ya yakın bir hareket olursa işte o sarsıntı Eskişehir İnönü’yü de etkiler. Marmara’da meydana gelebilecek deprem Eskişehir İnönü’de yeni bir deprem üretebilir.” dedi.

Not: Deprem ile alakalı ilgili uzmanın ifadeleri haberleştirilmiştir. Depremleri teknik olarak önceden bilmek pek mümkün değildir. Bilim insanları bilimsel verilerle sadece tahminler yapabilmektedirler.